Tűzpróba – Márkos Tamás fotóiból nyílik tárlat a Bánffy-palotában

Tűzpróba – Márkos Tamás fotóiból nyílik tárlat a Bánffy-palotában
Kolozsvárra érkezik Márkos Tamás fotóművész Tűzpróba – roma sorsok, gyerekarcok, életképek című vándorkiállítása: a tárlatot szerdán, február 16-án délután öt órakor nyitják meg a Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában. A kiállított fényképek a 2021 januárjában a somlyói romatelepen pusztító tűzvészt követően készültek Csíkszeredában, az Erőss Zsolt Arénában és Csíksomlyón.

Márkos Tamás önkéntesként tartott kreatív foglalkozásokat a tűzvészben károsult gyerekek számára, akiket családjaikkal együtt ideiglenesen az arénában helyeztek el. A kiállításon látható, zömében gyerekekről készült életképek és portrék kiegészülnek a foglalkozások során készült rajzokkal, amelyek a gyermekek szemén keresztül láttatják az átélt eseményeket. E portrék, életutak, történetek és tekintetek egyfajta kapcsolatkeresést jeleznek azokkal, akik fedél nélkül maradtak a tűzvészt követően.

A vándorkiállítás anyagát elsőként a székelyudvarhelyi közönség láthatta, december 10. és január 15. között ugyanis a fényképek szabadtéri tárlat formájában a Haáz Rezső Múzeum homlokzata felőli kovácsoltvas kerítésen voltak megtekinthetők.

Márkos Tamás Kolozsváron élő fotóművész, fotóriporter, eseményfotós, aki számos hazai és külföldi csoportos és egyéni fotós műhelymunkát, képzést tart, emellett utcafotókat és életképeket készít. Több egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be Romániában, Magyarországon és Angliában, főként lírai hangvételű felvételeit több elismerésben is részesítették.

A kolozsvári tárlat a megnyitót követően március 6-ig tekinthető meg a Bánffy-palotában, ezt követően Csíkszeredába, majd Budapestre vándorol tovább.

(Fotó: Márkos Tamás)