Tüntetés szerdán Marosvásárhelyen a római katolikus iskoláért

Jakubinyi György arra kér minden „jóakaratú embert”, hogy csatlakozzon a megmozduláshoz

Tüntetés szerdán Marosvásárhelyen a római katolikus iskoláért
Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek felhívást tett közzé, amelyben arra kéri híveit és minden jóakaratú embert, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül, hogy a szülők, illetve gyermekeink iskolaválasztási jogának megvédése érdekében csatlakozzanak a szeptember 6-án, szerdán délután 6 órától Marosvásárhelyen, a Prefektúra épülete előtti téren (Győzelem tér 1. szám) szervezett tüntetésen. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete is leszögezi: Kolozs megye és Kolozsvár szolidáris a marosvásárhelyi diákokkal, ezért különjáratot indít a megmozdulásra. Jelentkezni a 0264 592 364-es telefonszámon lehet, szeptember 5-én délután 4 óráig. A helyek száma korlátozott, az útiköltség fejenként 15 lej.„Hozz magaddal egy barátot és egy gyertyát! Gyermekeink jövőjével senki ne szórakozzon! Ne hagyjuk az iskolát!” - szögezi le az RMDSZ közleményében. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szintén arra kér minden civil- és politikai szereplőt, helyezzék közösen nyomás alá Románia kormányát, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az iskola ügye megoldódjon, s a felekezeti oktatáshoz való jog ne sérüljön, ezért ők is a tüntetésen való részvételre buzdítanak.

Tüntetést hirdetett szerdára  Marosvásárhelyre Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek a megszűnés szélére sodródott helyi római katolikus iskola ügyében. Jakubinyi György – aki egyben az iskola alapítását kezdeményező Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke is –  közzétett felhívásban közölte: az egyház az igazságot rendszerint nem az utcákon és a tereken, hanem a templomaiban és –  ha szükséges –  a törvényszéken keresi. Jelen helyzetben azonban az alapítvány  „újabb figyelemfelhívó kezdeményezés keretében ismét az utcán kényszerül az igazságot keresni, az igazságért kiáltani, mellette kiállni” –  olvasható a felhívásban.

Az érsek arra kér minden jóakaratú embert, hogy csatlakozzon a szerdán este 6 órakor a Maros Megyei Prefektúra épülete előtti térre (Győzelem tér 1. szám) tervezett tüntetéshez. A katolikus papokat és a többi erdélyi magyar történelmi egyházak lelkészeit pedig arra szólította fel, hogy a miséken és istentiszteleteken hirdessék ki a tervezett megmozdulást  s aki teheti, reverendában vagy palástban maga is vegyen részt az eseményen híveivel együtt.

A felhívás szövege emlékeztetett, hogy az iskola helyzete még most, az iskolakezdés előtt egy héttel is tisztázatlan, az illetékes intézmények a szülőket továbbra is teljes bizonytalanságban tartják. Az érsek rámutatott: az iskola igazgatójának, Tamási Zsoltnak a felügyeletét vádemelés nélkül ismételten meghosszabbították, ami azt jelenti, hogy egyebek mellett nem láthatja el iskolaigazgatói feladatát.

A Magyar Unitárius Egyház honlapján nyilvánosságra hozott felhívásában együttérzését fejezi ki római katolikus hittestvéreinek a marosvásárhelyi iskola körül kialakult helyzet kapcsán. Sajnálatosnak és megdöbbentőnek tartják, hogy a tanintézménybe iratkozott gyermekeket és szüleiket, valamint az iskola tanári karát és fenntartóját a tanévkezdés előtt egy héttel is bizonytalanságban tartják az állam illetékes intézményei.

"Akárcsak korábban a Református Székely Mikó Kollégium esetében, most is fontosnak ítéljük, hogy szolidaritásunkat ne csak szavakban, hanem cselekedettel is bebizonyítsuk” – szögezi le a Bálint Benczédi Ferenc püspök által jegyzett felhívás, amelyben kérik a lelkészeket és híveket, hogy lehetőségük szerint vegyenek részt a megmozduláson.

Mint ismeretes, azt követően sodródott a megszűnés küszöbére az iskola, hogy a bíróság jogerősen felfüggesztette azt a 2015-ben hozott tanfelügyelőségi határozatot, amely a katolikus iskolába sorolta az Unirea főgimnázium magyar osztályait. A tanfelügyelőség jogértelmezése szerint tehát az osztályokat vissza kell szervezni azokba az intézményekbe, amelyekből 2015-ben a katolikus oktatási intézményt létrehozták. Az osztályok egyik részének az Unirea Főgimnáziumba, a másiknak a Bolyai Farkas Gimnáziumba kellene betagolódnia. Nyílt titok azonban, hogy sem a szülők nem örülnének annak, hogy gyermekeiket az Unirea Főgimnáziumba járassék, akárcsak a magyar osztályok távozásával román tannyelvűvé vált iskola sem alakulna vissza ismét kétnyelvűvé.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt, az iskola igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták, valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel.

Hírek szerint az iskola érdekében a Vatikán romániai nagykövete is tárgyalt az illetékesekkel, de egyelőre nem sok sikerrel. Az iskola helyzetének rendezését Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdai bukaresti látogatásán is kérte a román illetékesektől.

Fotó: romkat.ro