Tücsköt, bogarat tanulmányoznak a gyermekek ANYÓ-val

Tücsköt, bogarat tanulmányoznak a gyermekek ANYÓ-val
Az idén harmadszorra nyitotta meg kapuit az Argumentum Nostrum Egyesület által szervezett ANYÓ program keretében számos óvoda Kolozsváron. Június 17-e és augusztus 30-a között, 14 helyszínen 46 csoportban játszhatnak, tanulhatnak az óvodások. Iratkozni az https://anyo.ro honlapon lehet, van még néhány szabad hely a csoportokban. Várólistára is lehet iratkozni, hiszen a gyermekeiket beírató szülők programja folyamatosan változik, így a visszalépők helyére a várólistán szereplő gyermekeket veszik fel.

Az ANYÓ programmal elsősorban azokon a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni, akiknek nehézséget okoz gyermekeik felügyeletét megoldani a nyári vakációban. Tekintve, hogy Kolozsvár dinamikusan fejlődő nagyváros, ahova számos fiatal költözik és alapít családot, akiknek szülei távol élnek, ezért a nagyszülői gondoskodást nem tudják a gyermekek otthonának közelében igénybe venni a nyári szünet idején. Az Argumentum Nostrum Egyesület kezdeményezése azért is egyedülálló és hiánypótló, mert elérhető alternatívát biztosít a szülőknek, hogy gyermekeiket magyar nyelvű foglalkozásokra írassák be a nyári szünidő idejére, az összevont, általában román nyelven működő nyári óvodai felügyelet helyett, vagy amellett. A programban részvevők adományokkal járulhatnak hozzá a csoportok működéséhez, így ez anyagi szempontból sem jelent terhet a családok számára.

„Ezzel a család- és gyermekbarát kezdeményezéssel az a célunk, hogy közösséget formáljunk, mindamellett, hogy meg szeretnénk könnyíteni a gyermeknevelést és bátorítani a gyermekvállalást a magyar családok körében” – foglalta össze a program célkitűzéseit Fekete Emőke, a program szervezője, aki maga is többgyermekes édesanya. A program során a szervező egyesület tartalmas, színes és szórakoztató foglalkozásokat biztosít a gyermekeknek, óvodapedagógusok bevonásával.

 Az ANYÓ programot a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Kolozsvári városi tanács, valamint a Kolozs megyei tanács támogatja.

Az Barátok utcája/Alverna utcai Mező óvoda az egyik helyszíne az ANYÓ foglalkozásoknak, ahol 2019. június 18 és július 5-e között fogadják a gyermekeket. Az első két hét után a foglalkozásvezető óvónő, Fábián Ágnes Helga szívesen számolt be az itt zajló tevékenységről. „Az Alverna utcai Mező (Poienița) Óvoda óvónőjeként idén másodjára veszek részt az ANYÓ programban. Egyévi tapasztalattal a hátam mögött már több bátorsággal kezdtem hozzá a program tervezéséhez, a tevékenységek kidolgozásához, a játékos feladatok kigondolásához” – fogalmazott.

„A tavalyihoz hasonlóan idén is főként a megszokott óvodai tevékenységekre alapoztunk, de igyekeztem új lehetőségekkel is bővíteni a napi teendőket. Öröm volt újratalálkozni a tavaly megismert kisgyerekekkel, és megtapasztalni, hogy jó érzéssel távoztak tőlem a 2018-as Anyó program után, szívesen jöttek el újra” – tette hozzá.

Idén két hét alatt két témát jártak körbe: a vándormadarak, valamint a bogarak életével ismerkedtek. A vándormadaras (június 18–21. közötti) héten a madarak életéről, szokásairól beszélgettek, mesékkel, történetekkel tarkítva, és igyekeztünk saját tapasztalataikat is megosztani egymással. Sokat voltak kint az udvaron is, hiszen a várva várt nyarat így tudjuk igazából kihasználni. Mivel a jó idő a következő héten is nekik kedvezett (június 24–28. között), sikerült pár bogarat a szabadban is megfigyelni (legyet, katicabogarat, hangyát, szöcskét), továbbá a csoportban kézügyességi, verses, énekes tevékenységekkel is elmélyítették ismereteiket.

„Gyorsan, kellemesen és zökkenőmentesen teltek el az ANYÓ-napok. A szervezők ezúttal is igyekeztek a kisgyerekek, és nem utolsósorban a szülők, óvodapedagógusok segítségére sietni. Újból köszönöm a szülők és szervezők bizalmát” – összegezte Fábián Ágnes Helga.

A program folytatódik a többi helyszínen is. A tevékenységről a szervező egyesület Facebook oldalán lehet fényképeket és videókat megtekinteni.