Tovább szigorították a korlátozásokat a fertőzöttebb településeken

Kolozsvárra is érvényesek az új rendelkezések

Tovább szigorították a korlátozásokat  a fertőzöttebb településeken
Új járványügyi intézkedéseket fogadott el csütörtökön este a kormány. Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) javaslatának megfelelően tovább növelik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkentik az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, ahol felgyorsult a koronavírus-járvány terjedési üteme. Mindamellett a húsvéti ünnepek idején, nagyszombat éjszakáján országszerte feloldják a kijárási tilalmat. Az új intézkedéseket illető határozat pénteken már megjelent a Hivatalos Közlönyben, de Florin Cîţu kormányfő bejelentette: a szigorítások vasárnaptól lépnek érvénybe. Azokon a településeken, ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált fertőzések aránya meghaladta a lakosság négy ezrelékét, hétvégén (pénteket is beleértve) 20 óra után csak indokolt esetben szabad utcára lépni, az üzleteknek 18 órakor be kell zárniuk.

Hétköznap marad a 21 órás záróra és a 22 órakor kezdődő, hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalom. Ugyanakkor négy ezrelékes fertőzési ráta felett bezárnak az edzőtermek.

Tekintve, hogy Kolozsváron a fertőzöttségi ráta már napok óta meghaladta a hat ezreléket, itt is érvénybe lépett a hétvégékre vonatkozó, 20 órától kezdődő kijárási tilalom és hat órakor bezárnak az üzletek.

Azokban a helyiségekben, ahol a fertőzési ráta a 7,5 ezreléket is meghaladja, a hét minden napjára kiterjesztik a kibővített kijárási tilalmat és a boltok nyitvatartási idejének korlátozását.

A kormányhatározat értelmében csak akkor oldják fel a korlátozásokat, ha a fertőzési ráta az adott településeken 7, illetve 3,5 ezrelék alá csökken.

Korlátozni fogják továbbá az üzletekben tartózkodók számát is, de ezt nem a csütörtökön elfogadott kormányhatározat, hanem egy később megjelenő miniszteri rendelet fogja szabályozni.

Amint arról beszámoltunk, csütörtökön Florin Cîţu kormányfő az egyházi vezetőkkel arról állapodott meg, hogy az április 4-ére, valamint május 2-ra virradó éjszaka hajnali 2 óráig országszerte feloldják a kijárási tilalmat, hogy a keresztény hívők felkereshessék templomaikat, és részt vehessenek a húsvéti szertartásokon. A nyugati kereszténység idén április 4-én, az ortodox egyház pedig május 2-án ünnepli Jézus feltámadását.

Szombaton és vasárnap a zsidó pészah ünnepen részt vevők 22 óráig szabadon közlekedhetnek azokon a településeken is, amelyeken egyébként a magas fertőzési ráta miatt korábban kezdődne a kijárási tilalom. A vallásos ünnepekkel kapcsolatos kivételeket is kormányhatározatba foglalták.

A csütörtök esti kormányülés utáni sajtóértekezleten Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter bejelentette: országos viszonylatban jelen pillanatban 1498 ágy van a koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztályokon, ezek közül 1335 foglalt A tárcavezető elmondása szerint csütörtök reggel Bukarestben 46 szabad intenzíves ágy volt, a gyermekek számára fenntartott 13 ilyen ágyból pedig csak három volt szabad.

“Nagyon komoly a helyzet, és ennek fényében kell kezelni az egészségügyi minisztérium és a kormány üzeneteit” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: a kormány által bejelentett új korlátozásokkal a cél az, hogy lassítsák a járvány terjedésének ütemét, és időt nyerjenek, hogy minél több embert beolthassanak. Voiculescu újra kiemelte: a vakcina jelenti az egyetlen esélyt arra, hogy véget érjen a járvány, és Románia is jelentős haladást érhet el ezen a téren az elkövetkező időszakban.

Az intenzív terápiás ágyak kapcsán később Florin Cîţu miniszterelnök úgy nyilatkozott a Digi24 televízió műsorában, hogy napról-napra dolgoznak újabbak felszabadításán, így ezek száma a következő időszakban eléri az 1600-at. Kijelentette ugyanakkor, hogy a kormány kordában fogja tartani a járványt. „Tavaly megfelelő erőforrások, maszkok, fertőtlenítőszer és vakcina hiányában is sikerült ellenőrzés alatt tartani a helyzetet, s nyitva tartani a gazdaságot. Így lesz ez idén is” – nyomatékosította.