Történetek az Őrhegy tövében

Történetek az Őrhegy tövében
Nagy érdeklődéssel vettem kézbe Bakó Botond kollégám több mint 230 oldalas, színes fényképmelléklettel ellátott, a múlt évben megjelent könyvét. Annál is inkább, mivel én is a rangos Bethlen Kollégiumot szolgáltam több mint fél évszázados tanári pályafutásom során. Ezért, a külalakban is igen tetszetős, a kolozsvári Művelődés Egyesület gondozásában 2019- ben megjelent könyv témavilága igen közel áll hozzám.

A gondosan megszerkesztett kötet ötven év csaknem száz történetét foglalja magába. Az enyedi kollégiumi töténetek mellett az írásokban megjelennek a környék magyar iskoláinak eseményei is, hiszen a kollégium tanulóinak jelentős része innen kerül ki.

A kiadvány öt fejezetre tagolt – Éltető örökség, Törekvések egy hatékonyabb oktatásért, Példaképek, Diáktevékenységek, Látogatások. A kötet színes írásai megörökítik a nagyenyedi Bethlen Kollégium közel négy évszázados történetének egy igen érdekes korszakát, valamint a szerző tanári pályafutásának állomásait, történéseit.

Értékesek a kimagasló életpályát bemutató írások, amelyekben megismerhetünk néhány, a kollégiumnak élő elődöt, akik példaképei lehetnek a nagyhírű intézmény mai pedagógusainak is. Hadd emeljem ki közülük Nemes János aligazgatót, aki a szó szoros értelmében iskolájának szentelte életét.

A magam eszközeivel, olvasmányos leírások formájában az írások kötetbe rendezésével az volt a célom, hogy a Fehér megyei szórvány kollégiumokban, iskolákban, a ritkuló magyar élet térségeiben az elmúlt ötven év értékes közösségi cselekedetei ne vesszenek feledésbe.” – írja a szerző a kötet előszavában.