Töredékek egy gazdag és sokszínű életműből

Vetró Bodoni Zsuzsa munkái tekinthetők meg a Szabók bástyájában

Töredékek egy gazdag és sokszínű életműből
Emlékkiállítást rendeztek a kolozsvári Szabók bástyája földszinti termében Vetró Bodoni Zsuzsa művészpedagógus, festő- és grafikusművész munkáiból: a tárlatot a 2020 decemberében elhunyt alkotó születésnapján, július 25-én nyitotta meg férje, Vetró András szobrászművész, valamint Zakariás Ágota művészettörténész.

Az eseményen a tárlat anyagát válogató Vetró András elmondta: bár felesége számos csoportos kiállításon vett részt, egyéni tárlata – különböző okokból – soha nem volt, ezért tartották fontosnak a mostani emlékkiállítás létrehozását Vetró Bodoni Zsuzsa szülővárosában, Kolozsváron. A szobrászművész kiemelte, az alkotások között cikázva két, egymástól jól elkülönülő vonulat rajzolódik ki: a korai, Kolozsváron töltött főiskolás évek műveit a fekete-fehér, vonalas stílus jellemzi – ez idő alatt Vetró Bodoni Zsuzsára nagy hatással volt tanára, Feszt László, valamint Nica Ioachim –, a Kézdivásárhelyre való 1975-ös költözés után pedig már a lágyabb, színesebb, leginkább pasztelltechnikával készült kompozíciók lettek meghatározók.

A tárlatot Vetró András és Zakariás Ágota nyitotta meg

A két időszakhoz kapcsolódva Zakariás Ágota úgy fogalmazott, tematikusan és stilárisan is erős választóvonal volt a Kézdivásárhelyre való költözés. A művészettörténész megnyitószövegének a Töredékek címet adta, utalva arra, hogy több kiállított munka is ezt a címet viseli és a bemutatott válogatás eklektikussága, mozaikszerűsége töredékeket vonultat fel a sokszínű, gazdag és szerteágazó életműből. „A Vetró Bodoni Zsuzsa munkásságát ismerők számára is tartogat meglepetéseket a tárlat” – tette hozzá.

Zakariás Ágota a korai kolozsvári évek alkotásait így jellemezte: „Grafikai műveit ebben az időszakban a sokoldalú technikai készség és mozgalmas kompozíciók jellemzik. Karneváli világ elevenedik meg előttünk, cirkuszi figurák népesítik be dinamikus, örvénylő kompozícióit. Külön felhívnám a figyelmet a bohóc motívumra, ami Vetró Bodoni Zsuzsa egész munkásságát végigköveti, a főiskolás évek kompozícióinak is fontos szereplője, de az élete utolsó szakaszában készült munkáknak is meghatározó figurája.”

Részlet az egyik kiállított grafikából

A művészettörténész szerint a kézdivásárhelyi időszakban Vetró Bodoni Zsuzsa színvilága kivilágosodott, a grafikákat, rézkarcokat és a vonalas technikát a pasztellek lágyabb, puhább, oldottabb megfogalmazása váltotta fel. „A témákat illetően viszont nem finomodott, pasztellben is ugyanolyan súlyos a mondanivalója” – emelte ki Zakariás Ágota, hozzátéve: azt is izgalmas megfigyelni, hogyan épültek be a kolozsvári motívumok után munkáiba a kézdivásárhelyi városkép emblematikus épületei. „Nemcsak a sajátos architektúra, hanem a céhes város hagyományai, történelme és nem utolsósorban közösségének kiemelkedő alakjai is megjelennek az ezekben az évtizedekben létrehozott kompozíciókon. Ehhez az örökséghez Vetró Bodoni Zsuzsa mindig odaadó szeretettel és tisztelettel kapcsolódott” – fogalmazott a művészettörténész.

Néhány kiállított munka

A Vetró Bodoni Zsuzsa-emlékkiállítás augusztus 9-ig látogatható a Szabók bástyája földszinti termében naponta 9 és 13, valamint 14 és 17 óra között.

(Borítókép: A művész munkásságát ismerők számára is tartogat meglepetéseket a tárlat. A fotók a szerző felvételei) 

***

A Szabók bástyájába ellátogatva érdemes fellépcsőzni a földszintről az első emeletre, ahol Kegye Lenke Titkok őrzői című fotótárlata tekinthető meg. A kiállításon olyan kolozsvári kapuk, kapualjak, erkélyek tárulnak elénk, amelyek mellett lehet, hogy naponta elrohanunk. A fényképkiállítás augusztus 7-ig látogatható.