Tordai-hasadékba „csalogat” az egynyelvű cheileturzii.ro

Tordai-hasadékba „csalogat”  az egynyelvű cheileturzii.ro
Épp ideje volt már: szemrevaló honlap tájékoztatja az érdeklődőket a Tordai-hasadék kínálta szabadidős tevékenységekről a tucatnyi túraútvonaltól környékbeli szálláslehetőségeken át az árakig és szórakozási lehetőségekig. Gyalogosok és bringások is találhatnak rövidebb-hosszabb túraleírásokat, a honlap a népszerű rezervátum védett fajokat is felsorakoztató növény- és állatvilágát is bemutatja. A túrák esetében azok hosszát és időtartamát is megjelölik, ami viszont ki-ki állóképessége és fizikai állapota szerint egyénileg változhat, a szintemelkedést sajnos nem pontosítják. Jó kiindulópontot kínál viszont a felület a túratervezéshez azok számára, akik csak egy kiruccanásra vágynak vagy esetleg távolabbról érkezve Kolozsvár – Nagyenyed környékével ismerkednének. Kiváló reklámfotók csalogatják a vendégeket, egy óriási (bár nem leküzdhetetlen) hiányossága van viszont a honlapnak: csak románul „beszél”.

Évente több mint 70 ezer turistát vonz a Natura 2000 természetvédelmi területként nyilvántartott Tordai-hasadék rezervátum. Nekik kínál előzetes tájékozódási lehetőséget a cheileturzii.ro honlap, amelynek szépséghibája, hogy sajnos sem magyar, sem angol nyelven, kizárólag románul érhető el.

A természetvédelmi terület tucatnyi védett élőhely otthona, köztük cserjés tisztásokkal, bükkerdőkkel, növényzettel borított sziklafalakkal, sziklarétek, ártéri erdők stb. Ezernél több növényfajta és száznál több állatfaj lakja, közülük több védett, mint például a denevér, vadmacska, róka, szirti sas, menyét, kövirigó, hajnalmadár, vágó csík, bölömbika, nyest, illetve a magyar tulipán, tiszafa, nőszirom (írisz), tordai hölgymál, tűlevelű szegfű, havasi őszirózsa, az Európában csak itt fellelhető tordai hagyma és a Kárpát-medence hat termőhelyén megtalálható magyarföldi husáng.

A Tordai-hasadékban kilenc jelölt turistaútvonalat találunk, ezek a sziklagerincre, a környékre vezetnek vagy a Torockói-hegység, az Erdélyi-szigethegység hosszabb útvonalaihoz kapcsolódnak. A legnépszerűbb útvonal a több mint 300 méter magas sziklafalak között a Hesdát-patak mentén haladó, helyenként acélsodronyokkal biztosított ösvény. Ezen többnyire a Mészkő felőli bejárattól indulnak a látogatók, sokan a visszautat is itt teszik meg, de akár a vonzó kilátással kecsegtető valamelyik gerincen is végighaladhatunk, a piros petty jelzésen. Egy gerincen végighaladni mintegy két órába telik a honlap tájékoztatása szerint mindkét gerincen 4-5 óra alatt tehetjük meg a 7 km-es utat. A 25 km-es piros sáv jelzésen a Bükkön keresztül Kolozsvárig juthatunk, ezt elsősorban bringások kedvelik, akik kb. 3 óra alatt megteszik. A 11 km-es piros háromszög jelzés a Tordai-hasadéktól a Berkesi-szurdokig és Borrévig visz, elkerülve a patakon való átkelést. A 10 km-es kék sáv jelzésen a Túri-hasadékig és Tordatúrig juthatunk, a 8 km-es piros kereszt jelzésen a Tordai-hasadéktól Tordáig, a 7 km-es kék kereszt jelzésen mintegy 2-3 óra alatt a Tordai-hasadéktól Mészkő falun át Tordaszentmihályig. Nyáron népszerű a sárga sáv jelzésű útvonal a Csukás-vízesésig, a 2-3 órás séta után akár fürödni is lehet a vízesés alatt kialakult tóban. A sárga háromszöggel jelzett útvonal szintén elhalad a Csukás-vízesésnél és Sólyomtelkére vezet. A piros sáv jelzésen Várfalva és Borrév érintésével eljuthatunk a Székelykőre és Torockóra, ez már valamivel hosszabb útvonal (15 km), 5-6 óra. A leghosszabb útvonal a honlap szerint jelöletlen, a Kisbányahavasig haladó 44 km-es túrához 14-15 órára van szükség, ez viszont megyei vagy községi utakon halad, biciklivel ajánlják, így feleannyi idő alatt megtehető. A honlapon további útleírásokat is találhatunk bringásoknak. A jelölt idők esetében nem jelzik, hogy azok gyakorlatlan vagy tapasztalt túrázókra vonatkoznak-e, ha egyet kipróbálunk, akkor saját képességeinkhez mérten több-kevesebb pontossággal felbecsülhetjük a többit is.


Kövirigó – száznál több állatfaj, köztük sok védett él a Tordai-hasadékban (fotó: PASARIDINROMANIA.SOR.RO)
A hasadékba annak két végén, Mészkő és Magyarpeterd irányából lehet bejutni. A mészkői bejárat idényben zsúfoltabb, itt találjuk a menedékházat, különféle portékákat kínáló árusokat, étkezőhelyeket, itt keressük a tiroli csúszópályát is. A Tordai-hasadékban siklóernyőzhetünk vagy sziklát mászhatunk, erről is találni információkat a honlapon. Mindkét bejáratnál mosdókkal ellátott kemping működik, a rezervátumban tilos sátorozni. A honlapon több szálláslehetőséget is ajánlanak, a távolabbról érkezőknek érdemes Várfalván, Szinden, de akár a távolabbi Torockón és vidékén virágzó faluturizmusnak köszönhetően elérhető szálláshelyeket felkutatniuk, és a környék számtalan turistalátványossága (torockószentgyörgyi vár, tordai sóbánya, Székelykő, Torockó, Torda, Nagyenyed, Kolozsvár stb.), egyéb programok mellé a Tordai-hasadékot is beiktatniuk.

A rezervátum elvileg bármikor szabadon látogatható, nyáron a 9–20 óra közötti látogatási időben felnőtteknek 6 lej, gyerekeknek 4 lej a belépő, ezt csak turistaidényben kérik és a hegyimentő-szolgálat kiadásaira fordítják.