Tömbháznegyed épül a vasútállomás mögött

Tömbháznegyed épül a vasútállomás mögött
Tucatnyi toronyház, irodaházak és egy nagyüzlet is lesz abban az épületkomplexumban, amelyet a vonatállomás mögötti barkácsáruház közvetlen szomszédságában fognak felépíteni. Két ingatlanfejlesztési projektet is terveznek erre a 3,5 hektáros területre, de a Bulgária-telepen is nagyobb ingatlanberuházás készül.

A Gyufagyár/Fabricii de chibrituri utcában 2 nyolcemeletes lakóépület, egy szintén nyolcemeletes irodaház (plusz egy műszaki és egy visszavontabb szinttel) épül 299-299 autó- és bringaparkolóhellyel, továbbá egy nagyüzlet is készül 155 parkolóhellyel. A tömbházakat és az irodaházat építő Geainv (a volt Tehnofrig Imobiliare) egy másik ingatlanfejlesztésben is érdekelt a közelben: a fenti terület északi határát képező Nádas patak túloldalán 10, legfeljebb nyolcemeletes tömbházat tervez, az előző ingatlanprojekttel összekapcsolva. Ugyanakkor a Gyufagyár utcát és az Állomás/Garii utcát jelzőlámpás gyalogátjáróval kötik össze.

A Gyufagyár utca 5-11. szám alatti közel 3,5 hektáros területen egy másik ingatlanfejlesztési projekt is zöld utat kapott az év elején: 2 alagsori szinttel, földszinttel és 6 emelettel még egy további irodaház is épülne, ehhez már hozzájárult az önkormányzat az építkezési engedéllyel. A hatemeletes irodaház építtetője, a Nord Conforest ugyanakkor a közterületet képező zöldövezet rehabilitációját is elvégzi a Gyufagyár utca Állomás és Csillag/Stelutei utca közötti szakaszán, ahol egyebek mellett 45 szivarfát (catalpa bignonioides) is ültetnek, amelyek 15 méter magasra nőnek. A telek tulajdonosa közel 50 négyzetméternyit átad az önkormányzatnak, ezt a Gyufagyár utca rendezésére használják majd, az épület átadásáig aszfaltozzák a Gyufagyár utca szintjén.

A Nord Conforestnek egy másik ingatlanfejlesztési projektje is a városháza urbanisztikai bizottságának asztalára kerül a héten: tucatnyi ipari épület és raktár lebontása után a Cukorgyár utcában lakóépületek és irodaházak épülnek. A Cukorgyár/Fabricii de zahar és Kenyérmezei/Campul Painii utca kereszteződésénél, a 107. szám alatt felszabaduló telken egy 3 és egy 6 emeletes irodaház, egy 5 és egy 7 emeletes vegyes rendeltetésű tömbház, valamint egy bölcsőde is épülne. Összesen 206 parkolóhelyet is kialakítanak, ebből 173 alagsori lesz az irodák, üzletek, lakók és látogatók számára.