Tőkés: az EMNT korlátozott közösségi önrendelkezést követel

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácstól (EMNT) távol áll bármiféle revizionizmus, ehelyett terület fejében jogokat követel, korlátozott közösségi önrendelkezést az országhatárok tiszteletben tartásával – mutatott rá az EMNT megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából megrendezett kolozsvári ünnepségen Tőkés László, a szervezet elnöke.

Az EMNT sajtóirodájának közleménye szerint Tőkés László kifejtette: miután a románokkal ellentétben az erdélyi magyaroknak nem adatott meg, hogy a wilsoni önrendelkezés alapján állami hovatartozásukról döntsenek, a két évtizede megalakult EMNT arra vállalkozott, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösség belső önrendelkezésének kivívásával gyógyítsa Trianon sebeit.

“Számunkra az autonómia létkérdés, nemzeti megmaradásunk garanciája, közösségi és emberi jogaink foglalata, remélt jövőnk lételeme (...) Nem akarok ünneprontó lenni, de azt kell mondanom, hogy még hosszú út áll előttünk, míg megérkezünk az elnyomásból a szabadságba, Romániából – Utópiába” – idézte Tőkés Lászlót az EMNT közleménye.

A közlemény szerint a húsz éve megalakult autonómiamozgalmat Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is köszöntötte, aki szerint az EMNT által kezdeményezett román-magyar párbeszéd folytatására van szükség.

“A románok és a magyarok alapvető érdekei egybeesnek: a hibrid hadviselést ki kell védeni, hogy ne lehessen egymás ellen hergelni az embereket, és ezáltal destabilizálni a térséget. Románia és Magyarország két szövetséges ország, ezért azt javaslom román barátainknak, hogy próbáljanak meg minden olyan intézkedést elkerülni, amely ellenérzéseket kelthet. A közigazgatási reform kapcsán ez kétféleképpen is elérhető: vagy elnapolják a reformot, vagy kezdjenek egyeztetéseket az erdélyi magyarokkal, hogy mindenki elégedett lehessen az átszervezéssel. Magyarország részéről készek vagyunk minden eszközzel támogatni az ilyen párbeszédet” – idézte a közlemény a fideszes politikust.
 

A Vallásszabadság Házában tartott jubileumi ünnepségen az EMNT által alapított Kós Károly-díjjal tüntették ki Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét, valamint Dávid Lászlót, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szenátusának elnökét.

Németh Zsolt a határok feletti nemzetegyesítés, a közösségi autonómiatörekvések következetes támogatása és a magyar-magyar, valamint a magyar-román párbeszéd kiteljesítése terén végzett munkásságáért kapta meg az elismerést, míg Dávid László korábbi rektor az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás és tudományos élet területén végzett intézményalapítói, valamint értékteremtő munkájáért, valamint a közösség- és kultúraszervezésben vállalt szerepéért vehette át a kitüntetést.

Az ünnepi rendezvény az elmúlt húsz év néhány fontosabb politikai-közéleti eseményét elemző kerekasztal-beszélgetéssel zárult Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, Borbély Zsolt Attila, az EMNT alelnöke, Szilágyi Zsolt, az EMNT korábbi alelnöke, valamint Toró T. Tibor, az EMNT egykori ügyvezetője részvételével.

(Borítókép: EMNT/Facebook)