Több mint 8 százalékkal nőtt az első tíz hónapban az ipari termelés

Több mint 8 százalékkal nőtt az első tíz hónapban az ipari termelés
Nyers adatként 8,2 százalékkal, kiigazított értékben pedig 8,8 százalékkal nőtt az idei év első tíz hónapjában a román ipar termelése az előző év azonos időszakához mérten – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által nyilvánosságra hozott adatsorokból.

A 2017. január 1. és október 31. közötti időszakban három iparág javította a mutatót: nyers adatként az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,8 százalékkal bővült a feldolgozóipar, 6,1 százalékkal a kitermelés, míg a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás terén 1,4 százalékos gyarapodást jegyeztek.

Munkanapokkal és naptárhatással kiigazítva a feldolgozóipar 9 százalékkal, a kitermelés 5,4 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás pedig 1,8 százalékkal bővült.

2017 októberében az előző hónaphoz képest 4,5 százalékkal nőtt nyers adatként a román ipar termelése, miután a feldolgozóipar 4,7 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás pedig 4,3 százalékkal gyarapodott. A kitermelő ágazatban ellenben 2,1 százalékos visszaesést jegyeztek. Kiigazított értékben havi szinten 1 százalékos volt a növekedés üteme, ami a feldolgozóipar 2,4 százalékos bővülésének köszönhető. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás viszont 4,1 százalékkal, a kitermelés pedig 4 százalékkal zsugorodott.

Az előző esztendő tizedik hónapjához képest idén októberben nyers adatként 11,6 százalékkal bővült az ipari termelés, miután a feldolgozóipar 12,9 százalékkal, a kitermelés pedig 7,9 százalékkal gyarapodott. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás terén azonban 2,2 százalékos visszaesést mértek. Kiigazított értékben a tavaly októberhez képest 9,6 százalékos volt a növekedés, miután a feldolgozó ágazat 10,1 százalékkal és a kitermelés 8,1 százalékkal bővült. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás terén 1,7 százalékos csökkenést jegyzetek fel.