Tizenkét állam üzeni Romániának, hogy ne gyengítse a jogállamot a törvénymódosításokkal

Tizenkét állam üzeni Romániának, hogy ne gyengítse a jogállamot a törvénymódosításokkal
Tizenkét partnerállam – Belgium, Kanada, Dánia, Svájc, Finnország, Franciaország, Németország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Svédország és az Amerikai Egyesült Államok – küldött közös üzenetet Romániának, amelyben azt kérik, a büntetőtörvénykönyvek módosítása ne gyengítse a jogállamot.

„Mi, Románia nemzetközi partnerei és szövetségesei, felszólítjuk a Büntetőtörvénykönyv és a perrendtartás módosításában érintett feleket, kerüljék azokat a módosításokat, amelyek gyengíthetik a jogállamiságot vagy Románia bűn- és korrupcióellenes harcra való képességét. Románia jelentős előrelépésről tett bizonyságot a korrupció megfékezése és a hatékony jogállam felépítése terén. Arra biztatjuk a romániaiakat, hogy továbbra is ezen az úton haladjanak” – áll a levélben. Az európai uniós partnerek arra is felhívják a figyelmet, hogy az Együttműködési és Megfigyelési Mechanizmus legutóbbi, 2017. december 12-ei ellenőrzését követően az Európai Unió Tanácsa felszólította Romániát, hogy az eddigi előrelépéseket megerősítse, ne tegyen lépéseket hátrafelé, és védje meg az ügyészek és bírók függetlenségét.

„Figyelemmel követjük a büntetőtörvénykönyvek módosításait, és továbbra is aggodalmunknak adunk hangot amiatt, hogy ezek közül néhány akadályozhatja a törvények alkalmazásában történő nemzetközi együttműködést, és negatívan befolyásolhatja az erőszakos bűncselekmények, a határon átnyúló szervezett bűnözés, a gazdasági bűnözés, a drog- és emberkereskedelem elleni harcot. Kérjük az összes felet, vizsgálja felül a román jogi szakértők válaszait, mint amilyen a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), és kérje nemzetközi jogi szakértők támogatását, mint amilyen a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) vagy a Velencei Bizottság” – üzenik az államok.

A román képviselőház múlt héten döntéshozóként elfogadta azt a törvényt, amely a büntetőjogi perrendtartást módosítja, később pedig rendkívüli ülésszakban tervezik megszavazni a Büntetőtörvénykönyvet is. Az ellenzék alkotmánybíróságon támadta meg a módosításokat.