Tíz perc alatt egyméteres pontossággal megtalál a Galileo

Új eszközökön működik az Európai Unió saját GPS-e

Tíz perc alatt egyméteres pontossággal megtalál a Galileo
Nyílt tengeren vagy a hegyekben 10 perc alatt megtalál egy elveszett személyt az Európai Unió új helymeghatározó rendszere – ehhez eddig órákra volt szükség. A csütörtökön üzembe helyezett Galileo rendszer szabadon elérhető szolgáltatása egyméteres pontosságú helymeghatározást tesz majd lehetővé, titkosított katonai szolgáltatása pedig egy centiméterest.

Az Európai Bizottság arról számolt be, hogy a Galileo ingyenes navigációs, illetve hely- és időmeghatározási szolgáltatást fog nyújtani, amely a rendszer jeleit használó, autókba vagy okostelefonokba épített chipekkel vehető majd igénybe. Ősszel kerültek piacra az első ilyen telefonok, 2018-ra pedig már az Európában forgalomba hozott új autók mindegyikébe beépítik a szükséges lapkakészleteket. A spanyol BQ társaság máris forgalomba hozta az első Galileo-okostelefont, példáját várhatóan más gyártók is hamarosan követni fogják. Ezzel az applikációfejlesztőknek is lehetőségük nyílik arra, hogy igazi jel alapján teszteljék elgondolásaikat.

A rendszer emellett biztonságos szolgáltatásokat tesz elérhetővé a közigazgatási szervek számára, és segíti a veszélyhelyzetek kezelését.

A tájékoztatás szerint a Galileo földi infrastruktúrája és műholdjai már működésre készek. Jelei rendkívül pontosak lesznek, de még nem folyamatosan elérhetők, ezért a kezdeti szakaszban az amerikai GPS műholdas navigációs rendszerrel együttesen lesznek használhatók. A Galileo teljes átjárhatóságban együttműködik a GPS-szel, viszont pontosabb és megbízhatóbb helymeghatározást kínál a végfelhasználóknak.

A közleményben jelezték: a következő években újabb műholdakat állít majd pályára az Európai Űrügynökség, aminek következtében fokozatosan javulni fog a navigációs rendszer világszintű elérhetősége. A Galileo konstellációja jelenleg 18 műholdból áll, amelyek mindegyikét pályára állították már. A 30 műholdból álló rendszer egésze a tervek szerint 2020-ra fog teljes kapacitással működni.

Közleményében Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke kiemelte, hogy a földrajzi helymeghatározás napjaink digitális forradalmának központi kérdése, az életünket átalakító új szolgáltatások alapja. „A Galileo megtízszerezi a helymeghatározás pontosságát, lehetővé teszi az ezen alapuló technológiák következő generációjának működését” – közölte Sefcovic, példaként említve az önvezető autókat, az összekapcsolt eszközöket és az okos városi szolgáltatásokat.

Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy „a világ legpontosabb műholdas navigációs rendszerének megépítése” bizonyítja „Európa technológiai kiválóságát, az európai szakértelmet és az elkötelezett törekvést a műholdas szolgáltatások biztosítására”. „Egyetlen európai ország sem vihette volna ezt végbe egyedül” – tette hozzá.

A Galileo-programot az 1990-es évek közepén indította el az Európai Unió és az Európai Űrügynökség azzal a céllal, hogy függetlenítse Európát az amerikai GPS műholdas navigációs rendszertől, amelynek szabadon elérhető szolgáltatásait az üzemeltető nemzetközi konfliktus esetén blokkolhatja. (Forrás: Európai Bizottság, European Space Agency, MTI)

Mit is tud a Galileo?

A kezdeti szolgáltatásokra vonatkozó nyilatkozattal, amelyet az Európai Bizottság Brüsszelben adott ki december 15-én, a Galileo a következő szolgáltatások ingyenes nyújtását kezdte meg a GPS-szel együttműködve:

  • Veszélyhelyzetek kezelésének támogatása: Ma órákba telik, mire egy elveszett személyt megtalálhatnak a tengeren vagy a hegyekben. A kutatás-mentés szolgáltatás segítségével (Search and Rescue Service –SAR), a Galileóval kompatibilis jeladóval segélyjelet adó személyt hamarabb megtalálhatják és kimenthetik, mivel a felderítési idő 10 percre csökken. A szolgáltatás későbbi továbbfejlesztésével a segélyjel leadója is értesítést kap majd arról, hogy meghatározták a hollétét, és útban van a segítség.
  • Pontosabb navigáció a lakosság számára: A Galileo nyilvános szolgáltatása ingyenes piaci helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási szolgáltatást fog nyújtani, amit az okostelefonokba vagy az autók navigációs rendszerébe épített, a Galileo jeleit használó lapkakészletek (chipsets) révén lehet majd igénybe venni. 2016 őszén piacra kerültek ilyen okostelefonok, és azok e jelek révén immár pontosabb helymeghatározást nyújthatnak. 2018-ra a Galileót minden Európában forgalomba hozott új járműmodellbe beépítik, és az több eszköz számára tökéletesített navigációs szolgáltatást fog nyújtani, valamint lehetővé fogja tenni az e-segélyhívó rendszer használatát. A navigációs eszközöket használók különösen a nagyvárosokban élvezhetik majd a Galileo által biztosított pontosabb helymeghatározás előnyeit, ahol a magas épületek most gyakran blokkolják a műholdas jeleket.
  • Jobb időbeli összehangoltság a kritikus infrastruktúrák számára: Nagypontosságú órái révén a Galileo lehetővé teszi a banki és pénzügyi tranzakciók, a telekommunikáció és az intelligens energiahálózatok megbízhatóbb időszinkronizálását. Ez hatékonyabbá fogja tenni a működésüket.
  • Biztonságos szolgáltatások a közigazgatási szervek számára: A kormányzati ellenőrzésű szolgáltatása (Public Regulated Service – PRS) révén a Galileo olyan közigazgatási szerveket is támogatni fog, mint a polgári védelmi szolgálatok, humanitárius segélyszolgálatok, vámhivatalok és a rendőrség. Különösen ellenálló és teljesen titkosított szolgáltatást kínál majd a kormányzati felhasználóknak nemzeti veszély- vagy válsághelyzetekben, például terrortámadások esetén, a szolgáltatások folyamatosságának biztosítása érdekében.