Tișe: Leváltatom Vákárt! FRISSÍTVE Csoma Botond nyilatkozatával

Tișe: Leváltatom Vákárt! FRISSÍTVE Csoma Botond nyilatkozatával
„A PNL jelenlegi vezetősége, élén Ludovic Orbannal RMDSZ-es prefektus kinevezését hagyta jóvá. Emberileg mindent megtettem annak érdekében, hogy a döntést megváltoztassam, sajnos nem sikerült. Szerintem ez egy nagy pofon Kolozs megyének, az erdélyieknek és a liberálisok Kolozs megyei szervezetnek egyaránt. Ezúton kérek nyilvánosan bocsánatot a Kolozs megyeiektől. Tanácselnöki minőségemben küzdeni fogok ennek a megyének az embereiért. Megfontolom, hogy a megyei tanács soron következő ülésén javasoljam az RMDSZ-es Vákár István alelnök leváltását”, nyilatkozta Tișe szerdán a Ziua Live-nak, anélkül azonban, hogy megindokolta volna, mivel szolgált rá a tanács alelnöke a fenyegetésre.

Tise inkompetensnek nevezte pártja jelenlegi vezetőségét elhatárolódva tőlük. Véleménye szerint azok, akik ma a PNL-t vezetik, hatalmas kárt okoznak a pártnak.

Vákár István a sajtóból értesült Alin Tișe szándékáról. A Szabadságnak elmondta: Tișével nem csak a munkakapcsolat volt jó, hanem emberileg is rendben volt a viszony. Sajnálja, hogy a megyei tanácselnök ezt a helyzetet arra használja fel, hogy üssön a szövetségen. Az RMDSZ prefektus kinevezése a PNL döntése volt, a párt belügye, most ezt a belviszályt használják fel a Kolozs megyei liberálisok az RMDSZ ellen.

Vákár szerint leváltása azért nem olyan könnyű, ahogy azt Tișe képzeli, kell egy komoly indok és kétharmados többség, ami jelenleg a liberálisoknak nincs meg. Az RMDSZ-es megyei tanácsi alelnök elmondta: arra vár, hogy tárgyilagos beszélgetésre kerüljön sor közte és Tișe között.

Csoma Botond: barátságtalan gesztus Alin Tișe nyilatkozata

Azzal kapcsolatban, hogy Alin Tișe leváltaná Vákár Istvánt csak mert RMDSZ-jelölt tölti be a prefektusi tisztséget, Csoma Botond lapunknak elmondta: telefonon beszélt a Kolozs megyei tanács elnökével, és közölte vele, hogy meglepte a nyilatkozata, amelyet barátságtalan gesztusként értékel. Emlékeztette Tișét arra, eddig azért nem avatkozott be a prefektus tisztség körüli botrányba, mivel ezt elsősorban a PNL országos és megyei szervezete közti belső konfliktusaként tekintette.

Felhívta Alin Tișe figyelmét arra, hogy az RMDSZ és a PNL mind országos, mind pedig helyi szinten koalíciós partnerek, következésképpen az RMDSZ-es prefektust nem kellene a liberálisok politikai ellenfelének tekintenie.

Csoma Botond alaptalannak nevezte továbbá a Kolozs megyei tanácselnök által megfogalmazott félelmeket, miszerint egy magyar nemzetiségű kormánybiztos etnikai konfliktust gerjeszthetne a megyében. Az RMDSZ megyei elnöke továbbá kifejtette: ha a politikai ráció szemszögéből nézi a helyzetet, megérti azt az érvelést, miszerint a tisztség azért járna a liberálisoknak, mivel jó eredményt értek el a tavalyi önkormányzati választásokon, de azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a kormánybiztosi tisztségekről Bukarestben tárgyaltak, illetve a meghozott döntéseknek nem kell feltétlenül tükröznie a megyében kialakult politikai erőviszonyokat.

Végezetül pedig Csoma Botond arról biztosította Alin Tișet, hogy Tasnádi István személyében felkészült kormánybiztosa lesz a megyének, aki a törvényesség és nem a politikai szimpátiák vagy antipátiák mentén jár majd el. A beszélgetés azzal zárult, hogy Alin Tise közölte, hogy mérlegelni fogja a dolgokat.