Tiltakozik az RMDSZ Ukrajna új oktatási törvénye ellen

Tiltakozik az RMDSZ Ukrajna új oktatási törvénye ellen
Kisebbségellenes és az európai értékeknek mond ellent Ukrajna kedden elfogadott új oktatási törvénye, az RMDSZ elítéli az ukrán parlament döntését, teljes mértékben szolidáris a kárpátaljai magyar és az ukrajnai román közösséggel – szögezi le közleményében Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke elfogadhatatlannak tartja az anyanyelven történő oktatás óvoda és általános iskola szintjére való korlátozását, a kizárólagosságra törekevő, a kisebbségi közösségeknek választási lehetőséget nem biztosító szándékot.

„Egyértelmű jogtiprásnak vagyunk tanúi, olyan kezdeményezésnek, amely csak arra hivatott, hogy ellehetetlenítse – a néha túlontúl nehéz erőfeszítések árán épülő – a többség-kisebbség párbeszédét. Mi, kisebbségben élő magyarok államalkotó tényezőkként, értékalkotó polgárokként akarunk élni abban az országban, ahol születtünk, amelynek tagjai vagyunk. Törekvéseinket sosem más ellenében határoztuk meg, hanem a békés együttélés, a fennmaradás és gyarapodás jegyében. Ezután sem kívánunk másként cselekedni” – állapítja meg, hozzátéve: a határon túli magyar érdekvédelmi szervezetekkel közösen arra kérik az ukrán államfőt, hogy ne hirdesse ki a törvényt, ne mondjon igent az ukrán parlament asszimilációs törekvésére.

„Határozott meggyőződésünk, hogy súlyos és beláthatatlan következményekkel járna, amennyiben a középiskolai és felsőoktatás nyelvét egyenértékűvé tennék az ukránnal. Kitartást kívánunk a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, elnökének, Brenzovics Lászlónak és mindazoknak, akik bátran védik közösségük érdekeit!” – összegez az RMDSZ.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A Románia és Ukrajna közötti kapcsolatok hamarosan elérik a stratégiai partnerség szintjét – jelentette ki kedden Marcel Ciolacu az Ukrajna újjáépítése és Románia stratégiai szerepe című sinaiai nemzetközi konferencia résztvevőihez intézett videóüzenetében. Az Agerpres hjrügynökség szerint a miniszterelnök kifejtette, a stratégiai partnerség fontos eleme az Ukrajna újjáépítését szolgáló romániai logisztikai központ lesz.
Belpol