Tiltakozások: több mint kétszáz bírságot rótt ki a csendőrség

Tiltakozások: több mint kétszáz bírságot  rótt ki a csendőrség
Az ország 24 településén tüntettek hétfőre virradó éjszaka a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott intézkedések ellen, és eddig 219 személyt bírságoltak meg, összesen több mint 99 ezer lejre – közölte a csendőrség.

Bírságokat róttak ki a szervezőkre és a résztvevőkre egyaránt, főleg a tiltakozások be nem jelentése, a kijárási tilalom megszegése és a védelmi intézkedések be nem tartása miatt. A 24 település közül hét esetében a megmozdulás résztvevőinek létszáma meghaladta a törvény által előírt százat. A tiltakozásokon részt vevő személyek azonosítása még zajlik – idézte az Agerpres hírügynökség a csendőrség közleményét.

A hatóság ugyanakkor ebben leszögezi: a megmozdulások közben a csendőrség biztosította a közrendet, és tájékoztatták a résztvevőket a hatályos törvényi előírásokról, illetve arról is, hogy milyen következményekkel jár ezek megszegése. A közrendet megzavaró incidensek egyik érintett településen sem történtek.

Cîţu: lehet tüntetni, de ne szegjék meg a szabályokat 

Florin Cîţu miniszterelnök kijelentette: tüntethetnek a romániai polgárok, de ne szegjék meg a hatályos törvényeket. Hangsúlyozta, az új járványügyi intézkedéseket azért volt kénytelen meghozni a kormány, mert a kórházak nagyon zsúfoltak.

„A véleményhez való jog továbbra is érvényes Romániában. Számomra az a legfontosabb, hogy az oltási kampány folytatódjék, és megtaláljuk a legjobb megoldásokat. A kórházak nagyon zsúfoltak, azért hozzuk meg ezeket az intézkedéseket. (...) Az embereknek be kell tartaniuk a törvényeket. (...) Megértem őket, hogy egy év után belefáradtak ezekbe. Mindannyian belefáradtunk, hiszen egy éve küzdünk a pandémia ellen” – fejtette ki Cîţu.

A kormányfő hangsúlyozta, a múlt héten hozott intézkedések a vírus terjedését hivatottak lassítani, és bár Európa-szerte országos szinten rendelnek el hasonló korlátozásokat, Romániában ezeket a fertőzés mértékétől tették függővé a különböző településeken éppen azért, mert tisztában vannak azzal, hogy a lakosság belefáradt a megszorításokba.

Fel kell gyorsítani az oltási kampányt, várhatóan áprilisban naponta 100 000 személyt fognak beoltani – mutatott még rá Cîţu. Hozzátette: ha Románia a megszabott időben és mennyiségekben kapja a vakcina-szállítmányokat, szeptember helyett már augusztusra sikerül immunizálni 10 millió személyt.