Talált vászon – avagy nincs itt semmi látnivaló

Szélyes Panna festményei az Apáczai Galériában

Talált vászon címmel festménykiállítás nyílt meg február utolsó napján az Apáczai Galériában. Szélyes Panna tizenegyedik osztályos apáczais diák egyéni tárlatára számtalan érdeklődő volt kíváncsi. A zsúfolásig megtelt díszteremben Vörös Alpár István Vita, a líceum igazgatója üdvözlőbeszédében kifejtette, hogy az elmúlt harminc év közel háromszáz kiállítása után ez a mostani egyedi.

– Panna csodálatos munkáiról a társasjáték juthat eszünkbe – fogalmazott az igazgató, majd három szóban jellemezte a festőművész-diákot, aki szerinte nyitottsággal, játékossággal és őszinteséggel állt hozzá a munkához, feladatokhoz. 

– Szélyes Panna a zeneiskolából került az Apáczai-líceum matek-info osztályába, mióta itt van, peregnek az események körülötte, a diáktanács elnöke, fest, és most kiállít – tette hozzá, majd átadta a szót Könczey Elemér grafikusnak, aki furcsa, de egyben humoros alcímet adott a Talált vászon címnek: Nincs itt semmi látnivaló! 

– Nagyon sok tekintetben premier ez a mostani alkalom – mondta –, mert ez nemcsak Pannának az első kiállítás megnyitója, hanem neki is. – Annak, akinek nem képekben, hanem szóban kell elmondania a véleményét, beszélnie az alkotóról, az alkotásokról, a művészetről, annak hatásáról, az inspirációról, a stílusról, a múzsákról, a tehetségről és minden ilyen alkalomhoz illő témáról, az igazi munka csak most kezdődik – jegyezte meg. – Ha a világon valami szubjektív, az a művészet. Lesz, akinek tetszeni fog, és lesz, akinek nem, és lesz akinek ez «bejön», és lesz akinek nem, de többen vannak azok, akiknek ez nem jön be, mert ők egyszerűen a terembe se jönnek be – tette hozzá.

– Nincs itt semmi látnivaló – mondta a grafikus. 

Szélyes Panna és Könczey Elemér (Koncz-Münich András felvétele)

– Miért? Mert amikor egy fiatal kitűnik a többiek közül, az valamiben jobb, rátermettebb. Természetes folyamat, hogy felbukkannak, és törvényszerű, hogy az előttük járó generáció felfigyel rájuk, felfedezi, segíti, igyekszik teret adni és kíváncsian várni a fejleményeket. Ennek az ellenkezője is természetes, amikor valaki berobban egy olyan területre, ahol addig még semmi jelét nem adta annak, hogy kivételesebb tehetsége lenne hozzá. A mi Pannánkra ez érvényes. Talált egy vásznat meg némi festéket a lakásban – amit a nagymama angyala hozott szorgalmasan az évek folyamán –, és az ifjúkori energiafeszültségnek megtalálta a levezetési módot, és berobbant. A lappangó adottság, külső és belső tényezők hatására egyszer csak utat tört magának. Teljesen egyértelmű, hogy a fehér, tiszta felületek vonalakat, foltokat vonzanak, a festékek, színek összeállnak történetté, formákká, szereplőkké. Engedni kell, hogy az élmények, az emlékek, a benyomások, a látottak és tanultak, az ösztönök aktiválódjanak és beinduljon az alkotási folyamat. Az is természetes, hogy ezek a kialakult felületek már látott, létező világokat is bevonzanak, híres elődök nyomai jelennek meg a vásznakon. Panna esetében Hieronymus Boscht, Salvador Dalít vagy Claude Monet-t említsem. Amióta az ember firkál, rajzol, fest, nyomot hagy – hangsúlyozta Könczey. 

– Mert aki rajzol, ábrázolásra adja a fejét, annak használnia kell a fantáziáját is, ezért megszámlálhatatlan órát kell eltöltenie egy-egy rajzlap, vászon előtt. Ilyenkor megszűnik az idő-tér fogalom, csak az alkotás folyamata van, flow-élményben lesz része. Ez az alkotás egyik legfontosabb része, benne van a tudatában, a lelkében, ami nem hagyja nyugodni, valami, ami folyamatosan utat keres kifelé. Energiát, időt nem kímélve keresi azt a kifejezési módot, hogy mindezt kiadja magából. A belső nyomás kiegyenlítése, a flow mellett, megszállottsághoz vezethet egy idő után, ezekre az emberekre aggatják rá a címkét, hogy «művészlélek» – tette hozzá a grafikus. 

– Aki fiatalon kezd alkotni, játékos, naiv, őszinte formákkal indul, az egyszerűtől a bonyolult felé. Szerencsés esetben, meghatározatlan idő és türelem után ez megfordulhat, kiteljesedhet, és kipattanhat a nagybetűs mű. Ez éltet minden alkotó embert. Aki fiatalon, önszántából alkotgat, szereti azt, amit csinál, gond nélkül szárnyal, csapong, és ha ebben az állapotban többet marad, megerősödhet a világa, látásmódja, stílusa, egyensúlya. A szakma szabályait ráér később is megtanulni, Aki szabadon, mindenféle kényszerítő hatás nélkül, naív-komolyan tud alkotni, olyan képzeletbeli világot tud létrehozni, amely el tudja a nézőt kápráztatni, katarzist tud nyújtani – fogalmazott méltatásában Könczey Elemér. 

– Panna színkavalkádja egyszerre popart-harsány és játékos, emósan visszahúzódó és morbid, vagy barokk módra sejtelmes, ezek keveredése mégis egyedi harmóniát sugároz. Fantáziával és kézügyességgel ablakot nyitott ‒ Panna szavaival élve ‒ egy nem létező világba vagy a gondolatai szülte dimenzióba. Paul Klee huszadik századi svájci festő szerint az igazi művészet nem a láthatót adja vissza, hanem láthatóvá teszi azt – zárta beszédét a grafikus. 

A megnyitót az Abyss of Sorrow zenekar koncertje zárta. 

A tárlat március 30-ig, hétköznapokon 15-20, hétvégén 10–20 óra között tekinthető meg a Király /I. C. Brătianu 26. utcai iskola dísztermében.

(Koncz-Münich András felvételei)