Sztrájkba kezdtek a posta alkalmazottai

Sztrájkba kezdtek a posta alkalmazottai
A Romániai Postai Dolgozók Szakszervezete (SLPR) hétfőn 10 és 12 óra között sztrájkőrséget szervezett az innovációért és digitalizációért felelős minisztérium épülete előtt. A szakszervezet szerint a hétfői sztrájkőrség része annak a tiltakozó sorozatnak, amelyet október 9-e és 13-a közötti időszakra ütemeztek be – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Az érdekvédelmi szervezet már pénteken bejelentette, hogy tagjaik ezen a héten naponta 10 és 12 óra között sztrájkőrséget állnak az innovációért és digitalizációért felelős minisztérium épülete előtt.

A postai alkalmazottak elégedetlenségének fő oka „az átlátható, motiváló és diszkriminációmentes bérezési rendszer hiánya”, amely a szakszervezet szerint oda vezetett, hogy a Román Posta személyi állományának mintegy 80 százalékát kitevő 17 ezer alkalmazott beosztástól, képzettségtől és szakmai tapasztalattól függetlenül minimálbért kap.

Meglátásuk szerint ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy a minimálbér 2024. január 1-jétől esedékes emelésével a vállalatot fizetésképtelenségi eljárás alá vonják, vagy tömeges elbocsátások lesznek. A szakszervezet felrója továbbá a koherens fejlesztési és fenntarthatósági politika, illetve az átláthatóság és a kiszámíthatóság hiányát a vállalatirányításban.13 millió lejjel kellene növelni a vállalat havi bevételétA Román Posta vezetőségének jövő hónaptól valamilyen megoldással 13 millió lejjel növelnie kell a vállalat havi bevételét, hogy a minimálbérrel javadalmazott alkalmazottak fizetésén is emelni lehessen – jelentette ki hétfőn Bogdan Ivan kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszter. A tárcavezető a Romániai Postai Dolgozók Szakszervezete (SLPR) képviselőivel tartott találkozójáról számolt be a sajtónak.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a felek abban egyeztek meg, hogy kedden egy újabb találkozón a Román Posta vezetőségével közösen megoldást keresnek a vállalat elbocsátások nélküli átszervezésére. Egyben megállapodnak egy intézkedéscsomagban is a posta bevételének olyan mértékű növelésére, ami fedezze az országos bruttó minimálbér megemelésével járó kiadásokat.Bogdan Ivan szerint ehhez a vállalat havi bevételeit legalább 13 millió lejjel kellene növelni, és erre a vezetőségnek valamilyen megoldást kell találnia.Ionel Oţelea, a SLPR ügyvivő elnöke elmondta, hogy a szakszervezet a keddi találkozó eredményeinek függvényében dönt a további lépésekről.

(Fotó: archív)