Szentpétervári bukta

Szentpétervári bukta
Babos Tímea három szettben kikapott a címvédő, hatodik helyen kiemelt Roberta Vincitől kedden a Szentpéterváron zajló, 710 ezer dollár összdíjazású keménypályás női tenisztorna első fordulójában, így egyesben továbbra is nyeretlen a 2017-es évben. A tornától több román játékos is búcsúzott.

Babos és Vinci tavaly is találkozott a Néva-parti városban, akkor a hamarosan 34 éves olasz 7:6, 4:6, 7:6-ra győzött a negyeddöntőben, 4–1-re javítva mérlegét 23 esztendős riválisa ellen.

A hatodik összecsapáson a világranglistán 30. Babos 3:0-s hátrányba került, ám rögtön visszavette a bréket, és kiegyenlített. Az őt kilenc hellyel megelőző Vinci 4:3-nál ismét elvette a feszültnek tűnő – egyszer ütőjét is eldobó – magyar adogatását, és egy ásszal lezárta a 36 perces szettet.

A folytatásban a 2015-ben US Open-döntős olasz ismét 2:0-ra elhúzott, ám a kevesebbet rontó Babos 4:2-re fordított, aztán 5:3-nál kiszerválta játszmát, és 42 perc alatt egyenlített.

A döntő szett Babos-brékkel és 3:1-gyel indult, de nemsokára már a fonák nyesésekre építő Vinci vezetett 4:3-ra, aztán 4:4-nél a magyar két bréklabdát elpuskázott. Később 4:5-nél a mérkőzésben maradásért szervált, és a második meccslabdát már nem tudta hárítani, így befejezte szentpétervári szereplését. A találkozó 2 óra 4 percet tartott.

„Nagyon szomorú vagyok, kár ezért a mérkőzésért. Az első szett után kijöttem egy mély gödörből, jobban játszottam. Sajnos a döntő játszma végét elizgultam. Tényleg kár érte” – összegzett honlapján Babos, aki Sencsen, Sydney és az Australian Open után negyedik idei tornáján sem tudott egyesben mérkőzést nyerni.

*

Patricia Maria Ţig (107. a világranglistán) már a selejtezőkben bekapcsolódott az oroszországi versenybe, de sérülése miatt az első fordulóban fel kellett adnia mérkőzését az üzbég Szabina Saripova (143.) ellen, amikor 6:2, 4:1-es vesztésre állt. A főtáblára jutáshoz három győzelem kellett volna.

A torna első kiemeltje, s az első fordulóban erőnyerő a világranglistán Simona Halep. A konstancai lány „megbosszulhatja” Monica Niculescu kiesését, utóbbit a horvát Ana Konjuh (36.) búcsúztatta. Niculescu megnyerte az első játszmát, utána azonban teljesen elfogyott az ereje.

Irina-Camelia Begu (28.) számára is az első forduló jelentette a végállomást, rajta egy selejtezős ellenfél, a német Andrea Petkovic (52.) fogott ki. Begu kétszettes vereséget szenvedett 97 perc alatt. Niculescu és Begu (a képen) együtt folytatja párosban, első ellenfelük a Lenka Kuncikova, Elise Mertens (cseh, belga) kettős lesz. Párosban még egy román érdekeltségű duó indul, Raluca-Ioana Olaru és az ukrán Olga Szavcsuk a negyedik kiemelést kapta a tornán, első ellenfelük a Jelena Ostapenko, Alicja Rosolska (lett, lengyel) páros lesz.

Az egyes első fordulójában búcsúzók 6925 dolláros csekkel és egyetlen világranglistaponttal vigasztalódhatnak.

Eredmények (a WTA honlapja alapján), 1. forduló (a 16 közé jutásért): Vinci (olasz, 6.)–Babos 6:3, 3:6, 6:4; Petkovic (német)–Begu 6:1, 7:5; Konjuh (horvát)–Niculescu 1:6, 6:3, 6:2.

*

Az egyetlen nem Szentpétervárott induló román versenyző is elbúcsúzott: Sorana Cârstea (59.) Tajvanban próbált szerencsét a 250 ezer dollár összdíjazású versenyen. A román lány hasonlóképpen járt, mint Ţig Oroszországban, 7:6 (3), 3:2-es állásnál sérülés miatt feladta a mérkőzést a japán Risa Ozaki (94.) ellen. Cârstea a részvételért egy WTA-pontot és 2100 dolláros csekket kapott.