Sütő Gyuszi – „Megpróbáltam”; Egy emlékezetes könyv bemutatója Szamosújváron

Nagy Péter (balról), a szerző Sütő Gyuszi, Török Bálint és Rusu Gabriel Virgil a bemutatón

Sütő Gyuszi – „Megpróbáltam”; Egy emlékezetes könyv bemutatója Szamosújváron
Sütő György neve nem ismeretlen az idősebbek számára Szamosújváron. Generációk nőttek fel Sütő György matematikatanár keze alatt. Részben az ő emlékét is hivatott feleleveníteni az a könyv, amelyet a matematikatanár fia, Sütő Gyuszi írt Megpróbáltam címmel. Az önéletrajzi kötet a szerző megpróbáltatásait mutatja be az olvasó számára, erre utal a címe is.

Az Intelnél dolgozó szerző mérnöki hivatása ellenére szakszerűen bánik a szavakkal, történetei lebilincselőek, nehezen lehet félretenni, hajlamosak vagyunk szinte egy szusszal kiolvasni a vaskos kötetet.

A könyvnek, amely három nyelven is megjelent (anolul – I tried-angolul, magyarul – Megpróbáltam, és románul – Am încercat), két bemutatója is volt: június 20-án Kolozsváron, július 4-én pedig Szamosújváron. A kötet szamosújvári bemutatója azért is rendhagyó, mert kétnyelvű volt, ugyanis a magyar és a román kiadást egyszerre mutatták be.

A Szamosújváron július 4-én zajlott könyvbemutatón megtelt a városi múzeumként működő Karácsonyi-ház udvara. Jelen voltak Sütő Gyuszi egykori osztálytársai, barátai és családtagjai, Sütő György tanár úr volt tanítványai, valamint számos érdeklődő szamosújvári lakos, románok és magyarok egyaránt.

A könyvbemutatót Sütő Gyuszi egykori osztálytársa, a most matematikatanárként tevékenykedő Török Bálint nyitotta meg, aki  magyar és román nyelven is köszöntötte az egybegyűlteket és elmondta, hogy Sütő György volt a példaképe, neki köszönhetően lett matematikatanár is. Ezt követően átadta a szót Rusu Gabriel Virgil szamosújvári születésű történésznek és grafikusnak, aki megköszönte a múzeumnak, hogy házigazdája volt az eseménynek, majd pedig átadta a szót a könyvet publikáló kolozsvári Exit kiadó ügyvezető igazgatójának: Nagy Péter elmondta, megtiszteltetés számára, hogy Szamosújváron lehet, a várost annyiszor meglátogatta fiatal korában. Beszélt továbbá arról is, hogy Sütő Gyuszi könyve olyan történeteket tartalmaz, amelyekben felfedezi önmagát. Majd röviden bemutatta az Exit kiadó történetét, amely tizenöt éves működése során többnyire magyar könyveket jelentetett meg. Azt is kiemelte, hogy a Megpróbáltam című kötet a 168. volt, amit a kiadó megjelentetett. Felszólalásának végén megköszönte a meghívást a szervezőknek, a jelenlévőknek pedig azt, hogy időt szakítottak arra, hogy eljöjjenek a bemutatóra.

Nagy Péter beszédét követően Rusu Gabriel Virgil kérésére egy perc néma csenddel áldoztak a néhai Sütő György emlékének. A történész ezután elmondta, közelről ugyan nem  ismerte  a szerzőt, történeteinek egy részét azonban már középiskolás korában hallotta Sütő György tanár úrtól, akit nagyon csodált és tisztelt, és aki mindig nagy szeretettel beszélt diákjainak a családjáról. Továbbá kiemelte, hogy Sütő Gyuszi könyve tökéletes képet mutat a kommunizmus sötét korszakáról, a hidegről, a nélkülözésről és a szenvedésről, amelyből mindenkinek jutott. Rusu Gabriel azt is hozzátette, hogy a könyv segít nekünk emlékezni arra, mennyire szörnyű volt a múlt rendszer, amelyről manapság egyre többen mondják, hogy mégsem volt annyira átkos…

Az utolsó felszólaló természetesen a szerző volt, aki kezdetben megköszönte a résztvevőknek az érdeklődést, majd örömmel nyugtázta, hogy a közönség soraiban olyan embert is lát, akivel negyven éve nem találkozott. A könyvről elmondta, hogy munkatársai unszolására született meg, ugyanis a szerző több történetet is elmesélt az Intel mérnökeinek, akikkel együtt dolgozik – ők biztatták, hogy írja meg könyvben ezeket, amely meg is történt. Először angolul jelent meg a könyv, majd pedig családja és barátai segítségével magyar nyelvre is lefordították, és így jelent meg Megpróbáltam címmel az Exit kiadó gondozásában. Végezetül pedig a kiadó Am încercat címmel román nyelven is kiadta. A könyv magyar és román nyelvű változata nagy sikert aratott Szamosújváron, ahol a fiatalabbak is nagy érdeklődéssel vették kézbe.

Kérdésre válaszolva Sütő Gyuszi elmesélte, hogy apja halálának története viselte meg a legjobban, amit egy erdei házikóban visszavonulva írt meg. Továbbá több vicces történetet is felelevenítettek a sorstársakkal közösen, ezeket a történeteket nehezen fogja fel a mostani fiatalabb generáció. Ilyen emlékek voltak az is, amelyeket a Duna – Fekete-tenger csatorna építése során éltek meg, ugyanis nyári vakációban több alkalommal is részt kellett venniük az ott szervezett munkatáborokban.

A bemutató vége előtt közös éneklésre is sor került. Rusu Gabriel professzor románul és magyarul is énekelt, majd pedig Sütő Gyuszi kérésére a közönséggel közösen elénekelték egyik kedvenc dalát, az eredetileg a Queen együttes által énekelt We will rock you című dalt. A dal a könyvben is szerepel, ugyanis annakidején, a tanév vége előtt mindenki nagy megbotránkoztatására a Petru Maior Líceum udvarán elénekeltek, de végül a történetnek szerencsére nem lett semmilyen következménye.  

A könyvbemutató a szokásos dedikálással ért véget, Sütő Gyuszi előtt hosszú sorokban vártak türelmesen a résztvevők a szerző aláírására.

Sütő Gyuszi 1962-ben született Szamosújváron és ott is érettségizett, a Petru Maior Ipari Líceumban, majd pedig Kolozsváron, a Műegyetem hallgatójaként diplomázott 1987-ben. Egyetemi tanulmányai után, a rendszerváltásig a négyfalusi Precizia üzem mérnöke volt. Rendszerváltás után az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, ahol pár hónapos útkeresés után az Intel egyik mérnöke lett, ahol nagyon sok új ötlete és szabadalma megjelent. Könyve, a Megpróbáltam izgalmas olvasmány minden olvasó számára, függetlenül attól, hogy szamosújváriak vagy nem, hiszen a nem is olyan távoli múlt sötét éveiről szól.

Borítókép és fotó: Riti József Attila