Sürgős tudnivalók magyar választópolgároknak

Sürgős tudnivalók  magyar választópolgároknak
A 2018-as magyar országgyűlési választásokon gyakorolható levélben szavazást illető, kiemelten fontos és sürgős tudnivalókra hívta fel a figyelmet keddi sajtótájékoztatóján Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke. Elmondta, Kolozsváron aggasztóan sokan jelezték, hogy nem kapták még meg otthoni lakcímükre a szavazólapokat tartalmazó borítékokat. Mindemellett, a kolozsvári magyar főkonzulátuson több mint négyezer szavazási levélcsomag vár gazdájára.

Ennek folytán, az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány arra buzdítja mindazokat a kolozsvári és Kolozs megyei magyar választópolgárokat, akikhez mindmáig nem jutott el a Nemzeti Választási Iroda küldeménye, hogy keressék fel a főkonzulátus szavazási ügyintéző irodáját, mivel az is megtörténhet, hogy az évekkel ezelőtti regisztrációjuk alkalmával oda kérték a szavazási levélcsomagot, nem pedig a lakcímükre.

Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján a magyar országgyűlési választásokról elmondta: másik fontos szempont az, hogy a kolozsvári magyar választópolgárok, akik élni kívánnak szavazati jogukkal, mától kezdve már semmiképpen ne postai úton juttassák el a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékokat a Nemzeti Választási Irodához, mivel nem fognak időben megérkezni. A szavazási levélcsomagokat a Szentegyház utca 2. szám alatt működtetett magyar ügyintéző irodába, vagy a Főtér 23. szám alatti kolozsvári magyar főkonzulátus udvari hivatali helyiségébe vigyék el – hívta fel a figyelmet Horváth Anna. Mindkét helyszínen segítséget nyújtanak a szavazólapok helyes kitöltésében is.

A Szentegyház utca 2. szám alatti ügyintéző irodát egész héten különleges nyitvatartási idővel működtetik: reggel 10 órától este 20 óráig állnak rendelkezésükre az igénylő választópolgároknak a munkatársak. A kolozsvári magyar főkonzulátuson a szavazási levélcsomagok április 7-ig vehetők át; a szavazólapos borítékok kiadását és átvételét bonyolító hivatal pénteken, április 6-án reggel hattól egészen éjfélig nyitva lesz, szombaton, április 7-én reggel 6 órától este 22 óráig dolgoznak – közölte Czirmay Zoltán, az RMDSZ kolozsvári szervezetének ügyvezető elnöke. Vasárnap, április 8-án reggel 6 órától 19 óráig tartanak nyitva, de ekkor már csak a levélszavazatot tartalmazó borítékokat fogadják.

Lészai Orsolya, az Eurotrans alapítvány képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazólapok kitöltése során a leggyakoribb hiba az anya nevénél adódik – a hivatalos okiratokban adott esetben eltérő román és a magyar írásmódok miatt –, ezért mindenkinek azt ajánlják, hogy a magyar lakcímkártyán szereplő adatoknak megfelelően töltse ki a szavazási űrlapot. A szavazat érvénytelenítésével járó hibák adódnak továbbá a születési név kitöltésénél is; fontos tudnivaló, hogy a születési nevet nőknek, férfiaknak egyaránt be kell írniuk, ha az nem is változott meg. Lakcímkártyához elég a személyi azonosítószámot beírni, az útlevélszám nem szükséges – részletezte. Mindemellett, a szavazólapot feltétlenül alá kell saját egyéni szignójával írnia mindenkinek, aki érvényesíteni kívánja magyar választójogát. Külhoni, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok kizárólag levélben szavazás útján érvényesíthetik voksukat.

–  Úgy gondoljuk, meg kell tenni mindent, hogy elősegítsük a – külhoni magyar állampolgárok által gyakorolható – választási folyamatot, bizalommal fordulhatnak hozzánk tanácsért, segítségért – hangsúlyozta Horváth Anna. Az Eurotrans Alapítvány munkatársai a 0800-444666 ingyenesen hívható telefonszámon is információkkal szolgálnak az érdeklődőknek.

Borítókép: Lészai Orsolya és Horváth Anna a sajtótájékoztatón, fotó ROHONYI D. IVÁN

NE ADJA POSTÁRA SZAVAZATÁT! VIGYE AZ RMDSZ-HEZ, VAGY A FŐKONZULÁTUSRA

A levélszavazás utolsó hetébe érkeztünk. AZ RMDSZ segít határidőre eljuttatni a választási levélcsomagokat!  „Az elmúlt napokban több helyről is érkezett panasz azt illetően, hogy késve érkeztek a szavazólapok. Arra kérünk mindenkit, aki eddig nem küldte vissza a szavazólapját, hogy sürgősen juttassa el az RMDSZ megyei szervezeteinek irodáiba, az RMDSZ területi munkatársaihoz vagy a főkonzulátusra. Az RMDSZ segít eljuttatni a választási levélcsomagot a konzulátusra”hangsúlyozta Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke. „Ha az utolsó hét közepén postázzák a választási levélcsomagot, már nem biztos, hogy visszaér! A későre beérkezett választási levélcsomagokat már nem veszik figyelembe, ebben az esetben a szavazat érvénytelen lesz” – hívta fel a figyelmet. Az RMDSZ megyei szervezeteinél április 6-ig fogadják az érdeklődőket, és segítenek az azonosító nyilatkozat kitöltésében isismertette Nagy Zoltán Levente. „Az itt leadott választási levélcsomagokat a konzulátusokra juttatjuk, tehát aki az RMDSZ-hez behozza péntekig, annak biztosan célba ér a szavazata”tette hozzá. „Az RMDSZ megyei és területi szervezeteinek listája a www.regisztracio.ro honlapon található. Akinek kérdése van, forduljon bizalommal kollégáinkhoz a 0800-444-666 ingyenes telefonszámon”emlékeztetett az Eurotrans Alapítvány elnöke.