Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

LABDARÚGÓ ADEPLAST LIGAKUPA: DÖNTŐBE JUTÁS KÜSZÖBÉN AZ ACS POLI

Marosvásárhelyen, a Trans-Sil Stadionban, helyenként fagyos és mocsaras pályán lebonyolították a labdarúgó Adeplast Ligakupa első elődöntőjének első mérkőzését. A vendég Temesvári ACS Poli két góllal nyert, így nagy eséllyel pályázik a döntőbejutásra. A 17. percben a ştefăneşti-i (Argeş megye) Iulian Călin játékvezető a csapatkapitányokkal megtárgyalta, hogy folytatható-e a meccs, végül a minősíthetetlen pálya ellenére lejátszották a mérkőzést.

Eredmény: • Marosvásárhelyi ESE/ASA–Temesvári ACS Poli 2–4 (gól: Andrei Ciolacu – 26. és Ciprian Rus – 77. perc, illetve Andrei Artean – 11., 11 m, Octavian Drăghici – 61., Fernando Llorente – 67. és Alexandru Popovici – 95. perc). A visszavágót 2017. március 1-jén vagy 2-án játsszák.

A másik ágon a fővárosi Nemzet Arénában lebonyolított Bukaresti Dinamó–Bukaresti Steaua mérkőzés lapzárta után ért véget.

ELHUNYT MARIUS BRETAN, A CFR EGYKORI CSAPATKAPITÁNYA

A kolozsvári Marius Bretan, az egyik legjelentősebb és legértékesebb labdarúgója a városnak 74 éves korában elhunyt. A játékos megfordult a Kolozsvári U-nál, de pályafutása nagy részében a Kolozsvári CFR-t képviselte. Összesen 199 mérkőzésen képviselte csapatait az élvonalban, ezzel csúcstartónak számított. Bretan Aranyosgyéresen született szeptember 7-én, 1962. szeptember 2-án debütált az élvonalban (Kolozsvári Tudomány/Ştiinţa–Ploieşti-i Petrolul 1–0). Öt esztendőt töltött az egyetemistáknál, majd további 10 idényt a CFR-nél. Utolsó mérkőzését 1976. június 20-án játszott (Kolozsvári CFR–Bukaresti Steaua 0–1). A vasutasok csapatkapitánya és vezetője volt, a középpályásnak példaértékű volt a hozzáállása csapatához. Edzőként is kiváló volt.

ÖT ARANYÉREM GYORSKORCSOLYÁBAN

A gyorskorcsolya Román Kupa küzdelmeit nemrég a németországi Inzellben bonyolították le, a Kolozsvári Universitatea Sportklub képviselője bezsebelte a lehetséges aranyérmeket – közölte az egyesület honlapja. Raluca Doina Ştef begyűjtötte az öt aranyérmet, 500 m-en, 1000 m-en, 1500 m-en és 3000 m-en sem talált legyőzőre, így nyilván összetettben is megszerezte az elsőséget, sorozatban harmadszorra hódította el a Román Kupát.

VÉGLEGESSÉ VÁLT: A KOLOZSVÁR ARÉNÁBAN RENDEZIK A VB-SELEJTEZŐT

Döntés született a Románia–Dánia labdarúgó világbajnoki selejtező helyszínéről: 2017. március 26-án 21.45 órai kezdettel a Kolozsvár Aréna ad otthont a mérkőzésnek.

Miután a nemzetközi szakszövetség (FIFA) nemrég eldöntötte, hogy Bukarestben nem rendezhetik a találkozót az előző vb-selejtezőn, a lengyelek elleni találkozón elkövetett rendbontások miatt, a román szövetség (FRF) meghozta a végső döntést: a kincses városban rendezik ismét a válogatott meccsét. A szeptemberi első hivatalos meccs után (1–1 Montenegróval), amely a német Christoph Daum szövetségi kapitány debütálását is jelentett, ez a második alkalom, hogy a Kolozsvár Arénában hivatalos férfi labdarúgó válogatott mérkőzést játszanak (márciusban volt még egy barátságos meccs is, a Spanyolország elleni gól nélküli döntetlen).

VAJDA ATTILA BEJELENTETTE VISSZAVONULÁSÁT

Bejelentette visszavonulását Vajda Attila olimpiai, világ- és Európa-bajnok kenus. A Délmagyarország honlapjának kedd esti beszámolója szerint az EDF DÉMÁSZ-Szeged 33 esztendős versenyzője az újság év sportolója-gáláján számolt be döntéséről. Vajda 2008-ban, Pekingben C-1 1000 méteren győzött az ötkarikás játékokon. Világbajnoki címet 2007-ben, 2011-ben és 2013-ban, míg Eb-t 2007-ben és 2009-ben nyert ebben a számban.

MAROSVÁSÁRHELYI ESE–PANDÚROK: DÖNTÉS JANUÁRBAN

A labdarúgó Orange I. liga 21. fordulójában az első félidő után felfüggesztett Marosvásárhelyi ESE/ASA–Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúrok találkozó sorsáról 2017. január 27-én döntenek – közölte a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága. A házigazdák 2–0-ra vezettek Gabriel Mureşan (19. perc) és Vlad Morar (37. perc) találataival, viszont a jeges talaj miatt a Pandúrok játékosai nem vállalták a játékot a második félidőben, amelyet fővárosi Marius Avram játékvezető nem akart félbeszakítani.

HOLTAN TALÁLTÁK A MAGYAR SPORTVEZETŐT A BUKARESTI HOTELSZOBÁBAN

Ötvenegy éves korában elhunyt Zentai Levente, az U16-os magyar fiú kosárlabda-válogatott technikai vezetője, aki az együttessel éppen egy korosztályos tornán tartózkodott Bukarestben. A nyíregyházi utánpótlásban edzőként is tevékenykedő szakember a Bulgária elleni, hétfői győzelmet követően még részt vett a közös vacsorán, a reggelinél azonban már hiába várták. Zentai Leventét a szobájában holtan találták meg, hivatalosan meg nem erősített hírek szerint halálát szívmegállás okozta. Zentai Levente a Nyíregyházi Sportcentrum szakágvezetője, a Nyíregyháza Blue Sharks csapatvezetője volt, de a megyei szövetségben is számítottak a munkájára.

MEGHALT JEROME LAGRANGE, AZ U-BT EGYKORI JÁTÉKOSA

A Kolozsvári U_BT férfi kosárlabdacsapat egykori játékosa, az amerikai  Jerome LaGrange szerdán este, 38 éves korában hosszas szenvedés után elhunyt. A kosaras rákban szenvedett. LaGrange 2011-ben volt az egyetemisták játékosa. Kyndall Dykes, Jerome közeli barátja, közösségi oldalán emlékezett meg róla. „Fáj a hír, Jerome nagyszerű ember volt. Voltaképpen ő segítette Kolozsvárra igazolásomat az Egyesült Államokból. Jerome ismerte az elnökünket, és ő ajánlott be ide. Aztán két évre rá klubtársak lettünk az U-nál. Sok mindenre megtanított, az életben mindennek oka van. Nyugodj békében!” – nyilatkozta az amerikai kosaras.