Sporthírek röviden a nagyvilágból

Sporthírek röviden a nagyvilágból

LABDARÚGÓ ADEPLAST LIGAKUPA: ACS POLI–DINAMÓ DÖNTŐ KÖRVONALAZÓDIK

Miután a Temesvári ACS Poli idegenben 4–2-re legyőzte a Marosvásárhelyi ESE/ASA-t, a labdarúgó Adeplast Ligakupa második elődöntőjének első felvonásán a Bukaresti Dinamó kiütéses győzelmet aratott a Bukaresti Steaua felett a fővárosi Nemzeti Arénában.

Végeredmény: • Bukaresti Dinamó–Bukaresti Steaua 4–1 (gólszerzők: May Mahlangu – 19., Dan Nistor – 65., Valentin Lazăr – 79. és Dorin Rotariu – 90. perc, illetve Adnan Aganovics – 78. perc).

A visszavágót 2017. március 1-jén vagy 2-án játsszák.

SERIE A: FORDULATOS, HATGÓLOS MÉRKŐZÉS

Hiába vezetett kétszer is a vendég SSC Nápoly, majd Federico Bernardeschi duplájának is köszönhetően fordított a Fiorentina, végül 3–3-as döntetlennel végződött az olasz labdarúgó Seria 18. játéknapjának rangadója. A firenzeiek hálóját Ciprian Tătăruşanu őrizte.

Eredmények: • Fiorentina–SSC Nápoly 3–3 • Cagliari–Sassuolo 4–3 • AC Palermo–Pescara 1–1 • AS Róma–Chievo 3–1 • Sampdoria–Udinese 0–0 • AC Torino–Genoa 1–0.

Az állás: 1. Torinói Juventus 42 pont/17 mérkőzés, 2. AS Róma 38/18, 3. SSC Nápoly 35/18, 4. SS Lazio 34/18, 5. AC Milan 33/17, 6. Atalanta Bergamo 32/18.

KARÁCSONYI AJÁNDÉK PAPP PAUL DÉSI VOLT VÁLOGATOTTÓL

Nem mindennapi örömet szerzett a szegény sorsú dési kicsinyeknek a helyi születésű, de jelenleg a svájci II. ligában szereplő FC Will játékosa, Papp Paul/Pál volt válogatott labdarúgó. Amint azt már évek óta teszi, a karácsonyi ünnepek küszöbén a róla elnevezett Labdarúgó Akadémia edzőivel és harminc tanítványával együtt több száz helybeli és Dés környéki nehéz körülmények között lakó gyermeket keresett fel, akiknek édességből és gyümölcsből álló csomagot osztott szét, örömet szerezve számukra az év végi ünnepek alkalmával. Többek között Alsókosály, Mikeháza és Révkolostor községekben siettek a sok anyagi gonddal küszködő családok gyermekeinek megsegítésére. Közben karácsonyi énekekkel köszöntötték a meglátogatott szegényeket. Végül, a Dés szélénél található Elvarázsolt Házikó udvarán egy pizzát és egy hűsítőt fogyaszthattak el a gyermekek, ahol a jól ismert sportoló külföldi élményeiről mesélt a jelenlevőknek.

Papp Paul év végéig tartózkodik Désen, majd visszautazik Svájcba, ahol várja a téli alapozás a bajnokság visszavágójára. (erkedi)

JÉGKORONG ROMÁN KUPA: DUNĂREA–CSÍKSZEREDA DÖNTŐ

A címvédő Galaci Dunărea MSC és Csíkszeredai Sportklub jutott a Román Kupa döntőjébe. A tornának a brassói Olimpia Műjégpálya adott otthont, a bajnokságban is szereplő hat csapatot két csoportba osztották.

Az A-csoportban a Dunărea és a Gyergyószentmiklósi Progym egyaránt megverte a Bukaresti Steauát, előbbi 6–3-ra, utóbbi 12–2-re. A csoportdöntőnek számító meccsen viszont a galaciak nyertek 6–2-re a Progym ellenében.

A B-csoportban a Bukaresti Sportul Studenţesc volt az „áldozati bárány”, a csíkiak 12–0-ra a Brassói Corona ASC pedig 26–2-re ütötte ki a fővárosi egyetemistákat. A továbbjutást eldöntő Corona–Csíkszereda meccs nagy küzdelmet és a vendég Sportklub 2–1 (0–0, 2–0, 0–1) arányú sikerét hozta.

NŐI KÉZILABDA BL: SZABÁLYTALAN VOLT A PADLÓ A FRADI LIPCSEI MECCSÉN

Szabálytalan volt a padló a Ferencvárosi TC-Rail-Cargo lipcsei csoportmérkőzésén a női kézilabda Bajnokok Ligájában, ezért az európai szövetség (EHF) csütörtökön megbüntette a német klubot. Az EHF honlapján olvasható indoklás szerint a HC Lipcse a novemberi találkozón nem a Gerflor sportpadlót használta, csupán kékre és feketére festette a parkettát – amely így

kinézetre teljesen megegyezett a BL-ben kötelező borítással –, ezzel megsértette az elitsorozat szabályzatát. A német klubnak 7500 eurós büntetést kellene fizetnie, de az összeg felét kétéves próbaidőre felfüggesztették, és a lipcseieknek hét napon belül fellebbezésre is van lehetőségük. A november 6-án rendezett mérkőzést az FTC-Rail Cargo Hungaria 30–17-re megnyerte, és a B-csoport második helyéről jutott a középdöntőbe. A HC Lipcse a kvartett utolsó helyén zárt.

MEGALAKULT A NEMZETI DIÁK-, HALLGATÓI- ÉS SZABADIDŐSPORT SZÖVETSÉG

A Magyar Olimpiai Bizottságból (MOB) kivált diák- és főiskolai-egyetemi sport, valamint a szabadidősportért felelős szakmai tagozat csütörtökön megalakította közös köztestületét, a Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetséget (NDHSZ). Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az alakuló közgyűlés előtt azt mondta, a működését januártól megkezdő új szervezet megalakítását a módosított sporttörvény írta elő a tagozatok számára. A NDHSZ gyakorlatilag ernyőszervezete lesz az alapító tagoknak, a Magyar Diáksport Szövetségnek (MDSZ), a Magyar Egyetemi-főiskolai Sportszövetségnek (MEFS) és a Magyar Szabadidősport Szövetségnek (MSZSZ), amelyek ezentúl is tovább folytatják tevékenységüket. A tagok képviselői az NDHSZ elnökének egyhangúlag Balogh Gábor világbajnok, olimpiai ezüstérmes öttusázót, az MDSZ elnökét választották meg. Az alelnök Skultéty Tamás, a MEFS alelnöke lett.