Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

VIKTORIJA AZARENKA FIÚT SZÜLT

Az egykori világranglista-vezető 27 esztendős fehérorosz Viktorija Azarenka kedden anya lett, fiúnak adott életet. Azarenka élettársa a 26 éves amerikai Bill McKeague egykori jégkorongozó. A fehérorosz teniszező július óta nem versenyez, jelenleg a WRA-rangsor 13. helyére csúszott le. Idén három tornát nyert az ausztrál Brisbane-ben, valamint az amerikai Indian Wellsben és Miamiban, az Austral Openen negyeddöntőig jutott, viszont Roland Garroson az első körben visszalépett térdsérülése miatt.

JÉGKORONG MOL-LIGA: NŐTT A JEGESMEDVÉK ELŐNYE

A címvédő és listavezető Diósgyőri VTK Jegesmedvék együttese öt góllal győzött a Ferencváros otthonában.

Eredmények: • Székesfehérvári Fehérvári Titánok–Újpesti TE 2–1 – hosszabbítás után • Ferencvárosi TC–Diósgyőri VTK Jegesmedvék 1–6 • Debreceni HK–MAC Budapest 2–4. A tabellán: 1. Jegesmedvék 62 pont/28 mérkőzés, 2. MAC 60/27, 3. Újpest 59/28, 4. Brassói Corona ASC 54/31, 5. Dunaújvárosi Acélbikák 51/28, 6. Debrecen 40/28, 7. Titánok 35/28 (83–100), 8. Galaci Dunărea 35/30 (87–122), 9. FTC 32/29, 10. HK Belgrád (szerb) 24/29, 11. Csíkszeredai Sportklub 22/30.

A román bajnokságban a csíkszeredai csapat papírforma szerinti kétszámjegyű győzelmet aratott a sereghajtó fővárosi egyetemisták felett.

Végeredmény: • Bukaresti Sportul Studenţesc–Csíkszeredai Sportklub 0–12 (Brassóban játszották). Az állás: 1. Corona 50 pont/19 mérkőzés, 2. Csíkszereda 41/20, 3. Gyergyószentmiklósi Progym 38/22, 4. Dunărea 32/21, 5. Bukaresti Steaua 19/19, 6. Sportul 0/19.

NOVÁK EDUÁRD A BALKÁN KERÉKPÁR UNIÓ ALELNÖKE

Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnokot, a Román Kerékpár Szövetség (FRC) elnökét hétvégén Isztambulban megválasztották a Balkán Kerékpáros Unió alelnökének – közölte a nemzetközi szakszövetség honlapja. A választó közgyűlésen képviselte magát mind a 12 területi szervezet: Moldovai Köztársaság, Románia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Albánia, Macedónia, Bulgária, Törökország, Görögország és Ciprus. Az eseményt megtisztelte jelenlétével az Európai Kerékpáros Szövetség elnöke, David Lappartient, alelnöke, Alekszandr Gusziatnikov és főtitkára, Enrico Della Casa is.

A képviselők megszavazták a vezetőbizottságot, a macedón Szaso Dimitrijoszkij lett az elnök, a bosnyák Vladimir Kuvalja és a romániai Novak Eduárd az alelnök, a szerb Szasa Gajicsics és a koszovói Avni Nuha pedig elnökségi tagok a következő négy évre. Az unió előző elnökét, Emin Muftuoglu tiszteletbeli elnöknek nevezték ki. Az új vezetőség legfőbb célja az együttműködés megalapozása és a fejlesztés minden szinten.

ÖKÖLVÍVÁS: KOLOZSVÁRI ÉRMEK

Nemrég rendezte a Vajdahunyad Kupát a Vajdahunyad ISK, a Hunyad megyei bokszszövetség, a Hunyad megyei tanács és a helyi sportigazgatóság. A kadettek versenyén mintegy 50 sportoló vett részt, a Kolozsvári Universitatea Sportklubot négy öklöző képviselte, s mindegyik dobogós helyen végzett – közölte az egyesület honlapja. Florin Cimpoeşu a 62 kg-os súlycsoport bajnoka lett, Cristian Lăpăzan csak a döntőben kapott ki a 32 kilósoknál, Mario Indrie és Gabriel Gârbovan pedig a harmadik helyen végzett. Ez volt az idei utolsó megmérettetés, a Hercz József vezette szakosztály kilenc éremmel végzett 2016-ban, ebből 2 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérem, Alin Bodea pedig behívták a válogatott keretbe.

NŐI VILÁGRANGLISTA: GÁLFI DALMA A 160. HELYEN ZÁRJA AZ ÉVET

Gálfi Dalma három helyet javítva a 160. pozícióban zárja az évet a női teniszezők világranglistáján. A 18 éves magyar játékos – akinek a karriercsúcsáról a WTA honlapja számolt be – a múlt héten a nyolcaddöntőig jutott a dubaji 100 ezer dollár összdíjazású tornán, és legközelebb a január 2-án kezdődő aucklandi versenyen indul. A tavaly junior US Open-bajnok Gálfi novemberben két hét alatt 106 helyet javított azzal, hogy Tokióban döntőbe, Tojotában pedig elődöntőbe jutott.

A WTA listájának élén a német Angelique Kerber zárta az évet – a legjobbak már egy hónapja nem versenyeznek –, Babos Tímea a 28. helyen áll. A legjobb 200-ban szereplő román hölgyek: 4. Simona Halep, 29. Irina-Camelia Begu, 38. Monica Niculescu, 79. Sorana Cârstea, 108. Patricia Maria Ţig, 130. Ana Bogdan.

HÜTTNER CSABA A MAGYAR KAJAK-KENU VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége hétfőn Hüttner Csabát választotta a válogatott szövetségi kapitányának a leköszönt Storcz Botind helyett. Az MKKSZ honlapjának beszámolója szerint a szakmai igazgatói tisztséget a jövőben Doma Gergő, az Újpesti TE korábbi szakosztály-igazgatója látja el, a paraszakág vezetője Weisz Róbert maradt. A megválasztott szakemberek megbízatása 2018 szeptemberéig szól. A 45 éves Hüttner Csaba korábban az utánpótlás-válogatott vezetőedzője volt, irányításával az idei minszki ifjúsági és U23-as világbajnokságon 25 érmet szerzett a magyar csapat.

MOB-KÖZGYŰLÉS: MÓDOSÍTOTTÁK AZ ALAPSZABÁLYT, HATÁROZTAK A TAGOZATOK KIVÁLÁSÁRÓL

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése kedden 116 szavazattal, három tartózkodás mellett módosította a szervezet alapszabályát, s a sporttörvény novemberi változásával összhangban határoztak a tagozatok kiválásáról. A MOB 2012 óta a teljes magyar sport irányításáért volt felelős, mostantól azonban csak az olimpiai sportágak tartoznak a hatáskörébe. Az új alapszabály értelmében az ötkarikás sporton kívüli területek – a nem olimpiai sportágak, a diák- és főiskolai-egyetemi sport, a fogyatékosok sportja, valamint a szabadidősport - irányításáért felelős szakmai tagozatok önállóvá válnak, s közfeladatokat ellátó sportköztestületekként működnek tovább. Borkai Zsolt, a MOB elnöke a közgyűlés előtti beszédében mind a riói olimpiai szereplést, mind a 2024-es budapesti olimpiai pályázat dohai prezentációját sikeresnek nevezte, s hozzátette: a MOB-ot és az ő személyét ért támadások is ártanak a pályázatnak, majd a magyar sporton belül összefogásra szólított fel.

MEGALAKULT A NEMZETI VERSENYSPORT SZÖVETSÉG, MÉSZÁROS JÁNOS AZ ELNÖK

Megalakította önálló köztestületét, a Nemzeti Versenysport Szövetséget (NVESZ) a nem olimpiai sportágak tagozata, amely kivált a MOB-ból. Az alakuló gyűlésen a 47 tagszervezetből 42 jelent meg. Elnöknek a küldöttek egyhangúlag az egyedüli jelöltként induló Mészáros János ügyvédet, a Magyar Karate Szakszövetség elnökét, a MOB eddig alelnökét, a nem olimpiai sportágak szakmai tagozatának vezetőjét választották meg. Az NVESZ megalakulására a sporttörvény novemberi változása miatt volt szükség, amely előírta, hogy a nem olimpiai sportágak érdekképviselete, illetve versenysportjának irányítása 2017 januárjától a MOB-tól az önálló köztestülethez kerül át. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a közgyűlés előtt bejelentette, hogy a nem olimpiai sportágak idén 380 millió forint állami támogatásban részesültek a sportállamtitkárságtól, és ez az összeg jövőre mintegy 150 millió forinttal emelkedik.