Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

JÉGKORONG ERSTE LIGA: KÉTMECCSES ELŐNYBEN A CSÍKSZEREDAI SPORTKLUB ÉS AZ FTC

A Csíkszeredai Sportklub másodszor is legyőzte a Gyergyói HK együttesét a jégkorong Erste Liga elődöntőjében. A két erdélyi együttes vasárnapi első találkozóját zárt kapuk mögött rendezték, hétfőn azonban 900 néző belépését engedélyezték a Vákár Lajos Műjégpályára. A párharc csütörtökön folytatódik Gyergyószentmiklóson. A címvédő Ferencváros saját közönsége előtt, Pesterzsébeten az utolsó harmadban fordítva 3–1-re legyőzte az Újpestet. A vasárnapi első találkozón ugyancsak a középszakaszgyőztes zöld-fehérek nyertek 6-3-ra. Sikerével a Ferencváros 2–0-ra vezet a magyar bajnoki címért is zajló párharcban, amely csütörtökön Újpesten folytatódik.

Erste Liga, elődöntő, 2. mérkőzés: • Csíkszeredai Sportklub–Gyergyói HK (romániai) 3–1 (3–1, 0–0, 0–0) – az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2–0 a Csíkszeredai Sportklub javára • Ferencvárosi Torna Club-Telekom–Újpesti TE 3–1 (0–1, 0–0, 3–0) – az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2–0 az FTC javára.

SZABADFOGÁSÚ BIRKÓZÁS: ORSZÁGOS ISKOLÁS BAJNOK DENGELEGI SPORTOLÓ

A Kolozsvári Jövő ISK szamosújvári szakosztálya sportolói a múlt hétvégén újból remekeltek, méghozzá országos szinten. A Resicabányán lebonyolított országos iskolás bajnokság döntőjében a 17 esztendős Florin Dreve dengelegi (Nagyiklód község) születésű birkózó a 110 kilósok kategóriájában első helyen végzett, megszerezve a bajnoki címet. A Kolozsvári Sportlíceum 11. osztályos diákja és a marosvásárhelyi birkózó olimpiai központ tagja tavaly a kadetteknél nyert bajnoki címet, és behívták az országos kadettválogatottba is.

Legközelebb március 14-én a Székelyudvarhelyen esedékes, 15 év alatti korosztály  számára szervezett Román Kupa rendezvényen vesznek részt Valentin Sătmărean  szamosújvári edző tanítványai (hacsak a szakszövetség a koronavírusra hivatkozva nem halasztja el az eseményt). (erkedi)

ASZTALITENISZ: KÉT EB-ÉREM A KOLOZSVÁRI RAREŞ ŞIPOŞNAK

Párosban (Cristian Pletea oldalán) arany-, egyesben ezüstérmet szerzett a kolozsvári Rareş Şipoş a horvátországi Varasd/Varazdin városában rendezett korosztályos, U21-es Európa-bajnokságon. A múlt héten rendezett kontinentális viadalon a román küldöttség minden éremfajtából kettőt-kettőt szerzett.

A férfi páros döntőjében Şipoşék diadalmaskodtak, a kolozsvári pingpongozó egyesben a döntőben kapott csak ki (4–1-re az orosz Vlagyimir Szidorenkótól), és menetelése során a nyolcaddöntőben a magyar András Csabát is legyőzte 4–2-re. Şipoş az U21-es Eb-n korábban sorozatban kétszer (2018 és 2019) volt bronzérmes, a korosztályos európai ranglistán a negyedik helyen áll.

Románia többi érme: Pletea, Adina Diaconu vegyespáros – aranyérem; Andreea Dragoman – női egyes, ezüstérem; Dragoman, Diaconu – női páros, bronzérem; Diaconu – női egyes, bronzérem.

A ROMÁN–BOSNYÁK GYŐZTESÉVEL JÁTSZIK A VB-ÉRT A MAGYAR FÉRFI KÉZIVÁLOGATOTT

A magyar férfi kézilabda-válogatott Románia vagy Bosznia-Hercegovina csapatával találkozik a januári, egyiptomi világbajnokság selejtezőjében. A magyar együttes az első kalapból várta a hétfői, bécsi sorsolást, és egy előselejtezős párból kapott magának ellenfelet. A Románia–Bosznia-Hercegovina párharcot április 15–16-án, illetve 18–19-én bonyolítják le.

A selejtezős párharcok első mérkőzéseit június 5–7. között, a visszavágókat pedig 9–11. között rendezik, a győztesek kijutnak a vb-re. A magyarok idegenben kezdenek.

Ez lesz az első férfi világbajnokság, amelyet már a megemelt létszámmal, 32 csapattal rendeznek meg. Eddig 18 válogatott biztosította részvételét, hozzájuk csatlakozik tíz együttes Európából, valamint az észak-amerikai és karibi térség kontinensbajnokságának győztese, a közép- és dél-amerikai selejtezőtorna nyertese, illetve két szabadkártyás csapat.