Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

SIMONE TEMPESTINI ISMÉT RALIBAJNOK

A Kolozsvári Napoca Rally Academy (NRA) olasz származású pilótája, Simone Tempestini újabb ralibajnoki címet szerzett, immár öt éven belül a negyediket. Ifjabb Tempestini a brassói TESS Rally 48 versenyen, az idei ralibajnokság 8. szakaszán is első lett. A Simone Tempestini, Sergiu Itu (Hyundai I20 R5) egység 1:19:50,1 órás eredménnyel végzett a brassói vetélkedő élén megelőzve a több mint két perccel lemaradt Sebastian Barbu, Bogdan Iancu (Skoda Fabia R5) és Dan Gârtofan, Tudor Mârza (Skoda Fabia R5) egységet. Tempestini mind az öt szombati mért szakaszon győzött, előtte a pénteki két próbából a másodikon diadalmaskodott. Simone 25 éves, a raliversenyek legfiatalabb bajnoka, négy sikerével az örökrangsor bronzérmes helyére lépett előre (megelőzve a 3 sikert elért Aurel Puiut, Ştefan Vasilét és Francois Delecourt), vezet Titi Aur 8 bajnoki címmel, a már elhunyt Ludovic Balint (7) előtt.

Az NRA pilótája a 8 szakaszon 5-ben győzött, a 82 mért szakaszból 49-et nyert meg. Az összetett sorrendjében Valentin Porcişteanu végzett a második, Dan Gârtofan pedig a harmadik helyen. A csapatversenyt is az NRA nyerte, a különböző osztályok végeredménye www.autorally.ro honlapon található.

MARATONI KAJAK-KENU VB: A MAGYAROK 21 ÉREMMEL ZÁRTAK

Négy arany-, két ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a maratoni kajak-kenu világbajnokság második napján a kínai Saohszingben.

A magyar sportági szövetség (MKKSZ) honlapjának beszámolója szerint pénteken, amikor nem rendeztek a felnőttek számára versenyt, az ifjúságiaknál a kajakos lányok között párosban a Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter egység győzött – utóbbinak az egyes után ez már a második aranyérme volt a vb-n –, míg az ezüstérmet a Csonka Eszter, Csengeri Evelin duó szerezte meg. Ugyanebben a korosztályban és versenyszámban, de a fiúknál Őry Zsombor és Erdélyi Tamás ért elsőként a célba, míg a kenu párosoknál Horváth Benedek és Nagy Olivér lett világbajnok. Horváthnak szintén ez volt a második vb-aranya Kínában. A pénteki negyedik magyar vb-címet az U23-asoknál szerezte Katona Lili kajak egyesben. További három magyar érem született még a második napon: Molnár Csenge (C–1 ifi) ezüst-, Laczó Dániel (C–1 U23) és Györgyjakab Máté (K–1 U23) pedig bronzérmes lett.

Mint ismeretes, a csütörtöki nyitányon három arany, három ezüst és egy bronz volt a magyar termés.

A szombati folytatásban aranyat, ezüstöt és bronzot is szereztek a magyar versenyzők. Női kajak egyesben avattak magyar világbajnokot – az ifi, az U23-as és a felnőtt rövidkörös verseny után – normál távon is, ahol a címvédő Kiszli Vanda győzött Czéllai-Vörös Zsófia előtt. Czéllai-Vörös az idei Európa-bajnokságon is ezüstérmes volt Kiszli mögött. Utóbbi második győzelmét aratta, mivel a rövidkörös versenyben is ő végzett az élen. Sikere azt is jelentette, hogy eddig minden női kajakos számot magyar versenyző nyert meg a világbajnokságon. Született még egy magyar érem szombaton: női kenu egyesben Kisbán Zsófia harmadik lett, aki a rövidkörös versenyben szerzett ezüstérme után nyert bronzot.

A női kajak párosok vasárnapi versenyében a Czéllai-Vörös Zsófia, Csay Renáta kettős megvédte címét, mivel az elejétől kezdve komoly tempót diktált, majd a hajrája is tökéletesre sikerült. Csay Renátának ez volt a huszadik vb-aranya, az elsőt húsz évvel ezelőtt, 1999-ben Győrött nyerte. A férfi kajak párosok mezőnyében a Boros Adrián, Máthé Krisztián egység ezüstérmet nyert, a kenu párosoknál pedig Laczó Dániel és Nagy Gergely a harmadik helyen ért célba.

A magyar küldöttség kilenc arany-, hét ezüst- és öt bronzéremmel zárt, a csapat megkapta a legeredményesebb nemzetnek járó díjat, ugyanis 21 érmével több mint kétszer annyi dobogós helyet gyűjtött, mint a második helyezett.