Spontán sztrájkba kezdtek a radiológusok

Spontán sztrájkba  kezdtek  a radiológusok
Közel száz radiológus és imagisztikai technikus tiltakozott tegnap fél órán át Kolozsváron az új bérezési rendszer havi 300-1400 lejes bércsökkentése miatt. A tiltakozók tegnap 11 óra tájékán gyűltek össze a kolozsvári sürgősségi kórház előtt 100 százalékos jutattást követelve. A tiltakozó egészségügyi szakemberek kérése az volt, hogy sorolják őket is az egészségügyi nővér kategóriába, hogy megkaphassák az aszisztenseknek járó nagyobb bért. Az érintettek a sajtónak elmondták: a radiológus technikusok és az orvosi imagisztikai tevékenységeket végzőket nem sorolták ugynazon kategóriába az egészségügyi nővérekkel, ezért fizetésük nem nőtt március elsejétől.

– A tiltakozás a radiológiai és imagisztikai laboratórium munkatársainak spontán tüntetése. Szembesülnünk kellett azzal, hogy mi nem létezünk az egészségügyi miniszter számára. De amikor évekkel ezelőtt csökkentették az állami alkalmazottak bérét, akkor ránk is vonatkozott az intézkedés. Most viszont, amikor megnövekedtek a bérek, a szaktárca nem számolt velünk.  Ezért kérjük, hogy minket is soroljanak az egészségügyi nővér bérkategóriába, hogy mi is kapjuk meg a minket megillető jutattást. Ez a mostani helyzet olyan, mintha a radiológus orvosnak azt mondanák, hogy ő nem olyan orvos, mint egy sebész. Úgy tűnik, hogy az egységes bérezési törvény diszkriminatív és igazságtalan. Amennyiben követeléseink nem oldódnak meg, másfajta módon is tiltakozhatunk. Ha a radiológiai technikusok sorra mondanának fel, akkor a megyei kórházban megállna a munka, hiszen mi az orvosokkal együtt dolgozunk – nyilatkozta az egyik technikus.

 

 

 

– A kórbonctanon dolgozó radiológus technikusok eddig 100%-os többletjuttatásban részesültek, mivel számtalan betegségnek és veszélynek voltak kitéve. AIDS-es, TBC-s, hepatitiszes holttesteket kellett megvizsgálni, ezen kívül sugárveszélynek is ki voltak téve. Most ezt a juttatást 55%-ra csökkentették, ami jelentős pénzveszteséggel jár. A radiológián eddig 20%-os többletjuttatást kaptak a sugarak miatt, és 15%-ot a számítógépes munka miatt. Most ez utóbbi 15%-ot levágták – közölte egy másik tiltakozó.  

Monica Costin, a kolozsvári sürgősségi kórház szóvivője is egyetértett azzal, hogy a radiológiai és imagisztikai tevékenységeket végző munkatársakat egyenrangúnak kell tekinteni az egészségügyi nővérekkel.  

– A törvényben nem szerepel kimondottan a radiológiai technikus besorolása. A normális az lenne, ha őket is az egészségügyi nővér kategóriájába sorolnák. A szakszervezetek már tárgyaltak az egészségügyi miniszterrel erről, aki ígéretet tette a helyzet rendezésére. Ők csapatban dolgoznak: az orvos nem dolgozhat az asszisztense nélkül. A tegnapi tiltakozás miatt is sok páciensnek várakoznia kellett a kezelés elkezdésére – tette hozzá Costin.