Soviniszta szervezetek készülnek Orbán Viktor tusványosi előadására

Soviniszta szervezetek készülnek  Orbán Viktor tusványosi előadására
Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati, tusványosi nagyelőadásának megzavarására készül több ultranasoviniszta román szervezet. Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului szervezet vezetője, aki az úzvölgyi katonatemetőben zajlott törvénytelen keresztállítási akciót is irányította, kedden, Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében tudatta: a Calea Neamului, a Frăția Ortodoxă, a NOI Românii, a Legitimă Apărare nevű szélsőséges, ultranacionalista szervezetek szimpatizánsai szombaton reggel fél tízkor gyülekeznek a tusnádfürdői ortodox templom előtt, onnan vonulnak át a miniszterelnök által tartott előadás helyszínére, a táborba.

Tîrnoveanu arra is felhívja a figyelmet, Tusványos szervezői előzetes regisztrációt kérnek az „Orbán-koncert” résztvevőitől, és arra buzdítja híveit és szimpatizánsait, ezt tegyék meg, mivel „nem az a cél, hogy összetűzésbe kerüljenek az ellenőrző pontok portásaival”, hanem bejutni a tábor területére, hogy „emlékeztethessék Orbán Viktort, melyik országban tartózkodik.” Tîrnoveanu hozzáteszi még, hogy „méltóságteljesen, és csakis békésen fognak viselkedni, nem szándékoznak provokációkra válaszolni.”

Egyébként “A béke ideje” mottóval kezdődött kedden Tusnádfürdőn a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – közismert nevén Tusványos - vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata. Harminc rendezényhelyszínenen több mint ötszáz programra várja az érdeklődőket az Olt folyó partján található kempingbe és a sportpályára.

Az időszerű közéleti, politikai témákat körüljáró kerekasztal – és pódiumbeszélgetéseket három témakörbe csoportosították a szervezők: a háború és következményei, a gazdasági helyzet, kiemelt figyelmet fordítva az energiabiztonságra és a nemzetpolitikára. A Tusványos számos kulturális, hagyományápoló, ismeretterjesztő és szórakoztató programot is kínál, a népzene és táncház iránt érdeklődők számára pedig új helyszínen, az idén felavatandó Kriza János Csűrben kínálnak hajnalig tartó programokat.

A fesztivál koncertprogramja kedd este a Maszkura és a tücsökraj, valamint a Magna Cum Laude fellépésével indul. A hét folyamán a Pál Utcai Fiúk, a Quimby, az Anima Sound System, a Vad Fruttik, a Parno Graszt, Péterffy Bori és a Love Band, a Republic és az Ismerős Arcok is fellép a 32. Tusványoson.

A 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos megnyitója szerda délelőtt lesz: ekkor kezdődnek a szakmai-közéleti programok.