Serena Williams simán verte magyar származású ellenfelét, Nadal a legjobb négy között

Serena Williams simán verte magyar származású ellenfelét, Nadal a legjobb négy között
A hatszoros bajnok Serena Williams könnyedén verte a brit Konta Johannát a negyeddöntőben a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A 35 éves amerikai sztár tíz ászt ütve búcsúztatta tíz évvel fiatalabb, magyar származású ellenfelét, és sorozatban tizedik Grand Slam-elődöntőjére készülhet. Williams a négy között a 34 éves Mirjana Lucsics-Baronival találkozik, akivel legutóbb 1998-ban (!) csapott össze, a horvát játékos eddigi egyetlen Grand Slam-elődöntőjét 1999-ben vívta Wimbledonban, Steffi Graf ellen. Akkor a német legenda később elbukta a finálét Lindsay Davenporttal szemben, és nem szerezte meg 23. Grand Slam-trófeáját – amelyre most Serena is hajt.

A világranglistán 79. Lucsics-Baroni és a három hete Brisbane-ben tornagyőztes cseh Karolína Plískova szerdán összesen 14-szer vesztették el adogatásukat a fordulatos negyeddöntőben.

Mivel a másik ágon Serena nővére, a 36 esztendős Venus is továbbjutott, a profik 1968-as beengedése óta ez az első alkalom, hogy két 35 évnél idősebb női játékos is GS-elődöntőben szerepel. Venus ellenfele a szintén amerikai CoCo Vandeweghe lesz.

A férfiaknál az ugyancsak brisbane-i bajnok Grigor Dimitrov három szettben verte a belga David Goffint, és 2014-es wimbledoni menetelése után bejutott második GS-elődöntőjébe. A két játékos ötödször csapott össze, és valamennyi meccset a 25 éves bolgár nyerte, aki a négy között a 14-szeres Grand Slam-győztes Rafael Nadallal (a képen) találkozik pénteken.

Utóbbi jutott be utolsóként az elődöntőbe, mivel szerdán három szettben legyőzte a kanadai Milos Raonicot.

A volt világelső spanyol sztár magabiztosan, alig rontva hozta az első szettet, majd a másodikban hat játszmalabdát hárított tavaly wimbledoni döntős riválisa ellen, akinek remekül kezelte 220 kilométer/óra feletti adogatásait is. A fontos pillanatokban bizonytalankodó, montenegrói származású Raonic a harmadik felvonásban 4:4-nél elbukta a szerváját, ami végül sorsdöntőnek bizonyult. A mérkőzés 2 óra 44 percig tartott, a mallorcai játékos egyben visszavágott Raonicnak a brisbane-i negyeddöntőben három hete elszenvedett vereségért.

A 30 éves Nadal – aki tavaly már a nyitókörben kiesett – 50/10-re javította meccsmérlegét Melbourne-ben, ahol 2009-ben emelhette magasba a Norman Brookes Kupát. Legutóbb 2014-ben vívott GS-elődöntőt a Roland Garroson.

Az Australian Openen idén Nadal, a 35 éves Roger Federer és a 31 esztendős Stanislas Wawrinka személyében három 30 év feletti férfi játékos került a négy közé, erre az 1968-as Roland Garros óta nem akadt példa.

Eredmények, Australian Open, negyeddöntő:

Nők: S. Williams (amerikai, 2.)–Konta (brit, 9.) 6:2, 6:3; Lucsics-Baroni (horvát)–Ka. Pliskova (cseh, 5.) 6:4, 3:6, 6:4. Az elődöntőben: S. Williams–Lucsics-Baroni és V. Williams (amerikai, 13.)–Vandeweghe (amerikai).Férfiak: Dimitrov (bolgár, 15.)–Goffin (belga, 11.) 6:3, 6:2, 6:4; Nadal (spanyol, 9.)–Raonic (kanadai, 3.) 6:4, 7:6 (7), 6:4. Az elődöntőben: Wawrinka (svájci, 4.)–Federer (svájci, 17.) és Nadal-Dimitrov.

Piros Zsombor negyeddöntős a junioroknál

Piros Zsombor bejutott a negyeddöntőbe a juniorok versenyében. A 15. helyen kiemelt magyar játékos szerdán két sima játszmában verte a másodikként rangsorolt tajvani Ju Hsziu-hszut, a találkozó egy órát tartott.

A 17 éves Piros a nyolc között a francia Matteo Martineau-val csap össze.

Eredmény, junior fiúk, 3. forduló: Piros Zsombor (15.)–Ju Hsziu-hszu (tajvani, 2.) 6:3, 6:2.