Segít a diákok iskolai teljesítményének növelésében a próbaérettségi

Az idei próbaérettségin részt vett végzős diákok 60,13 százaléka kapott 5-öst vagy annál nagyobb jegyet román nyelv és irodalomból – közölte pénteken az oktatási minisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból a próbaérettségin részt vevők 64,12 százaléka, a választott tantárgyból 64,75 százaléka, anyanyelvből pedig a próbavizsgázók 84,08 százaléka ért el legalább 5-ös osztályzatot. A próbaérettségi március 4. és 7. között zajlott. A javítást 13.897 tanár végezte. Az összesen 1320 vizsgaközpontban több mint 10 ezer pedagógus segített a dolgozatok beszkennelésében és az erre a célra létrehozott platformra való feltöltésében.

A tájékoztatásban megjegyezték, hogy a minisztérium elküldte a próbavizsga eredményeit a tanfelügyelőségeknek, amelyek továbbítják ezeket az iskoláknak. A tanulók dolgozatai a tudásfelmérőnek helyet adó tanintézetben maradnak, és a vizsgatantárgyakat oktató tanárok hozzáférést kapnak ezekhez, március 20-ától pedig a javítási jegyzőkönyvekhez is.Az oktatási minisztérium szerint a felmérés eredményei alapul szolgálnak a diákok iskolai teljesítményének növeléséhez. A próbaérettségin kapott osztályzatot nem lehet megóvni, a jegyek csak egyéni kérésre kerülnek be a naplóba – írja az Agerpres.