Schengen-csatlakozás: elutasított kereset az Európai Unió Bíróságán

Schengen-csatlakozás: elutasított kereset az Európai Unió Bíróságán
Az Európai Unió Bírósága (EUB) "nyilvánvalóan elfogadhatatlanként" elutasította Eugen Tomac keresetét, amelyben a romániai európai parlamenti képviselő az EU Tanácsa Románia schengeni csatlakozását elutasító tavaly december 8-i határozatának megsemmisítését kérte - derül ki a luxemburgi székhelyű intézmény honlapján közzétett ítéletből.

Indoklásában a bíróság emlékeztetett arra, hogy a megsemmisítés iránti keresetek elfogadhatóságára vonatkozó ítélkezési gyakorlata szerint az Európai Unió működéséről szóló szerződés 263. cikke értelmében megtámadhatók azok a kötelező érvényű határozatok, amelyek az EU valamely intézményének egy közigazgatási eljárás végén kialakított, végleges álláspontját tükrözik.

Az indoklás szerint a schengeni csatlakozás kritériumainak ellenőrzése - ami Románia esetében már 2011-ben megtörtént - csak egy szakasza a tagfelvételi eljárásnak, amelyet az Európai Parlamenttel folytatott konzultációnak kell kísérnie, a döntést pedig az EU Tanácsa hozza meg.

Ezt a döntést azonban a bíróság érvelése szerint egyhangúlag hozzák meg a tagállamok az EU Tanácsában, és a schengeni tagfelvételi eljárás előzetes szakaszainak lezárása nem jelenti azt, hogy a Tanácsnak már nem kell egyhangú határozatot hoznia. Mivel a testület döntésének nincs határideje, a Románia schengeni csatlakozására irányuló eljárás még nem ért véget, így a tavaly december 8-i elutasító határozat nem egy megtámadható uniós jogszabály - szögezi le a bíróság.

Eugen Tomac idén februárban jelentette be, hogy véleménye szerint az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa visszaélt a hatalmával, amikor elutasította Románia schengeni csatlakozását, és emiatt benyújtott egy keresetet az Európai Unió Bíróságához, amelyben kérte a testület tavaly december 8-i határozatának megsemmisítését.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Palesztinpárti tüntetők foglalták el április 30-án New Yorkban a Columbia egyetem főépületét, ahova helyi idő szerint kedden, az esti órákban bevonultak a rohamrendőrség egységei és több tucatnyi embert őrizetbe vettek. A nemzetközi hírügynökségek szerint az Egyesült Államokban az elmúlt két hétben egyre több egyetemen tüntetnek diákok és kívülállók Izrael ellen, a Gázai övezet palesztin lakossága mellett, sátortáborokat állítanak fel a kampuszokon.
Külpol