Schengen-csatlakozás: Ausztria ismertette az EB-vel a feltételeket

Megerősítette hétfőn Gerhard Karner osztrák belügyminiszter, hogy ismertette az Európai Bizottsággal (EB), országa milyen feltételek mellett járul hozzá ahhoz, hogy Románia és Bulgária a légi közlekedésben csatlakozzon a schengeni övezethez. „Most az EB-n a sor” – fogalmazott Karner az Ö1 reggeli híradójának adott nyilatkozatában.

Az osztrák belügyminiszter rámutatott: az Európai Unió külső határainak megerősítése érdekében kéri az EB-től a határrendészek számának megháromszorozását és a határvédelmi infrastruktúra korszerűsítését elsősorban a bolgár-török és a román-szerb határon.

Kéri továbbá a szárazföldi határellenőrzés szigorítását, valamint hogy Románia és Bulgária vegyen át menedékkérőket, főleg afgánokat és szíreket.

A közúti határellenőrzés fenntartására vonatkozó igénylését „az embercsempészek jelentette problémával” magyarázta. Mint mondta, az Ausztriában menedékkérelmet benyújtó több mint 50 ezer személy közül csak mintegy 150-en érkeztek repülővel.

Karner hétfőn Szlovéniába utazik a Salzburgi Fórum ülésére, amelyen a schengeni övezet jövőjéről tárgyalnak. A Salzburgi Fórumon Ausztria mellett Románia, Bulgária, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország belügyminiszterei vesznek részt. Emellett a nyugat-balkáni országok és a Moldovai Köztársaság is képviselteti magát a rendezvényen.

Cătălin Predoiu belügyminiszter vasárnap a Digi 24-nek nyilatkozva leszögezte:  Gerhard Karner nyilatkozatainak politikai jelentősége abban áll, hogy Bécsben „végre megváltozott az álláspont a kérdésben, és mostantól a tárgyalások technikai területen folytatódnak.” Predoie elmondta azt is, hogy a nyilatkozatot megelőző hónapokban folyamatos megbeszélések folytak. A belügyminisztérium és a külügyminisztérium szintjén folyamatos volt a két állam közötti kapcsolattartás, és ezek a megbeszélések folytatódni fognak, mivel a tárgyalások folyamatban vannak.
Emlékeztetett: amikor augusztus 23-án találkozott Bécsben osztrák hivatali kollégájával, a legfontosabb célkitűzése a kommunikáció „normalizálása” volt, azaz annak elérése, hogy a merev elutasítás álláspontjáról, egy sehová sem vezető párbeszédről áttérjenek a kölcsönösen konstruktív párbeszédre. 

Predoiu szerint a tárgyalások során próbáltak rámutatni, hogy Románia csatlakozása minden tagország számára előnyös minden szempontból, beleértve a gazdaságot is.

Románia Schengen-csatlakozása minden stratégiai partnerének, és minden olyan országnak hasznára válik, amelynek beruházásai vannak Romániában – emelte ki Predoiu, hozzátéve: Románia bebizonyította, meg tudja védeni a határokat az illegális migrációval szemben. „Európában nálunk a legalacsonyabbak az illegális migrációs számok” – emelte ki a román belügyminiszter. Nyomatékosította azonban, hogy az osztrák belügyminiszter sajtónyilatkozata még „nem jelent hivatalos álláspontot.” „A salzburgi fórumon meglátjuk, pontosan mit akarnak osztrák partnereink. A sajtónyilatkozat nem hivatalos dokumentum, és nem hivatalos álláspont” – szögezte le Cătălin Predoiu. 

Brüsszelben kedden ülésezik az az Általános Ügyek Tanácsa, csütörtökön és pénteken pedig az állam- és kormányfők csúcstalálkozója lesz.