Románia legfőbb ügyésze bejelentette, nem mond el

Románia legfőbb ügyésze bejelentette, nem mond el
Augustin Lazăr, Románia legfőbb ügyésze hétfő reggel bejelentette, nem mond le. Kijelentése azok után hangzott el, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter vasárnap esti utalt arra, hogy Lazăr, valamint Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály vezetője lemondhat tisztségéről.

„Mindössze ennyit mondok: nem. És nem bocsátkozom nyilvános polémiákba” – jelentette ki a legfőbb ügyész a legfőbb ügyészség székháza előtt összesereglett újságíróknak, akik arról faggatták, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter nyilatkozatai nyomán fontolgatja-e lemondását.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter vasárnap este úgy nyilatkozott, a napokban tárgyalni fog Augustin Lazăr legfőbb ügyésszel és Laura Codruța Kövesivel, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészével az alkotmánybírósági döntés kapcsán, és párhuzamosan kiértékeli az intézményeket.

„Az elkövetkező napokban tárgyalni fogok Augustin Lazăr legfőbb ügyésszel és Laura Codruța Kövesivel, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály főügyészével a témáról, amiről beszélgetünk, a fejlődéséről, arról, ahogyan viszonyultak a törvényhez, az alkotmányos követelményekhez, a velencei bizottság követelményeihez. A döntésben sok olyan paragrafust láttam, amelyben a bizottság azt mondja, hogy el kell határolni a politikai felelősséget a bűnvádi felelősségtől, a döntéshozónak, a törvénykezőnek biztosítani kell a választás szabadságát, a törvényhozóra nem szabad bűnvádi nyomásnak nehezednie, a jogszabályokat normális és alkotmányos procedúrákkal lehet cenzúrázni. Így az elkövetkező napokban külön-külön elbeszélgetek velük, hogy lássam az álláspontjuk” – jelentette ki Toader az Antena3 műsorában, amikor arról faggatták, milyen intézkedéseket tervez az alkotmánybíróság döntése nyomán.

Az igazságügyi miniszter ugyanakkor utalt arra, hogy nem zárja ki a két vezető lemondását.