Román vereség a világbajnoktól, magyar győzelem címvédő ellen

Kosárlabda – Európa-bajnoki selejtezők

Román vereség a világbajnoktól, magyar győzelem címvédő ellen
Elkezdődtek csütörtökön a jövő évi férfi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezői. A nyitányon a román válogatott a világbajnok spanyolokat fogadta a kolozsvári BT Arénában, míg Magyarország legjobbjai Szombathelyen az Európa-bajnok Szlovéniát látták vendégül.

Borítókép: Keller Ákos kosarát „nézik” a szlovén játékosok – fotó: MTI/Varga György

A spanyol válogatott másodcsapatával érkezett Kolozsvárra, keretében mindössze ketten voltak a tavaly ősszel világbajnoki címet szerző csapatból. Ez adott némi reményt a hazaiaknak, ám hamar rá kellett jönniük, hogy még ilyen körülmények között sem tudják borítani a papírformát. Mindössze a mérkőzés elején volt kiegyensúlyozott a csata, akkor Lucas Tohotan egy biztató távoli dobással nyitott, majd Dragoş Niculescu és Radi Virna is dobott egy triplát. Ekkor, 9:7-es állásnál vezetett utoljára a román válogatott, bár azt azért hozzá kell tenni, hogy Tudor Costescu tanítványai nem adták olcsón a bőrüket a közel 6000 néző előtt.

A „Sasok” az első negyedet mindössze három ponttal vesztették el, de aztán a spanyolok előnye fokozatosan növekedni kezdett: szünetben 10 ponttal, a harmadik negyedben már 16-tal is vezettek, a román csapat célja így már csak a tisztes helytállás lehetett. Sergio Scariolo csapata végül 71:84 (18:21, 16:23, 19:20, 18:20) arányú sikerrel zárta az összecsapást, amelynek legjobbjai román részről Emi Cate (19 pont, 13 lepattanó) és Kris Richard (14 pont) voltak, míg a vendégektől Dani Diez (21) és Sebas Saiz (17) emelkedett ki.

Az A csoport másik mérkőzésén: Lengyelország–Izrael 71:75.

A román válogatott vasárnapig Kolozsváron folytatja felkészülését, hétfőn pedig Tel-Avivban lép pályára Izrael válogatottja ellen.

A magyar kosarasok eközben a címvédő szlovénok ellenében mutatkoztak be a selejtezősorozat nyitányán. A felmondási idejét töltő szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan együttese annak tudatában lépett pályára Szombathelyen, hogy a vendégeknél öten vannak a keretben a 2017-ben Isztambulban Európa-bajnoki címet szerzett csapatból (2019-ben nem szerveztek férfi Eb-t – szerk. megj.). Nem jött át Európába ugyanakkor a két legnagyobb sztár, az NBA-ben szereplő Luka Doncic (Dallas Mavericks) és az előző kontinenstorna legjobbjává választott Goran Dragic (Miami Heat).

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, mindhárom eddigi tétmérkőzést a rivális nyerte 1996-ban, 1997-ben és 1999-ben, de mindkét barátságosat is 2012-ben és 2017-ben.

A 2017-es Eb-n 16. helyezett magyarok – akik 18 év után szerepeltek újra kontinenstornán – a csütörtöki összecsapáson 6:4-nél megtorpantak, és három szerzett pontra 12-t kaptak. A 16:16-ról indult második negyedben főként a Japánban légióskodó Allen Rosco révén tartotta a lépést a nemzeti együttes. 24:23-nál újabb „rövidzárlat” jött, a szlovénok egy 11:0-s rohammal ismét megléptek.

A térfélcsere után megint hatpontos lemaradást dolgoztak le a magyarok, elsősorban az olasz Reggio Emiliát erősítő Vojvoda Dávidnak, illetve Perl Zoltánnak köszönhetően. A 49:54-ről induló zárószakaszban a csapatkapitány Keller Ákos triplájával egyenlített (56:56) a magyar válogatott, s innentől nyílt csatát láthatott az Arena Savaria közönsége. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, Vojvoda szórta a kosarakat, az utolsó perc Váradi Benedek hármasa révén 72:71-gyel kezdődött, majd a rendkívül izgalmas hajrában a szombathelyi kedvenc, Perl büntetői döntöttek.

Eredmény: Magyarország–Szlovénia 77:75 (16:16, 16:20, 17:18, 28:21). Az F csoport másik mérkőzésén: Ausztria–Ukrajna 73:88. Vasárnap a magyarok az ukrajnai Zaporizzsjában lépnek pályára; a további négy találkozóra novemberben, illetve jövő februárban kerül sor.
A csoportokból az első három helyezett jut ki a Németországban, Olaszországban, Csehországban és Georgiában sorra kerülő Eb-re.