Rendezvényajánló

EMLÉKKONFERENCIÁT tart Márton Gyula, a kolozsvári egyetemi tanszék hajdani vezető professzora, a neves nyelvész születése 100. évfordulója alkalmából a BBTE Bölcsészettudományi Kara Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság december 17-én, szombaton délelőtt 10 órától. A konferencián bemutatásra kerül az erre az alkalomra kiadott Emlékkönyv. Helyszín: az egyetem bölcsészkari épülete (Horea u. 31. sz., Popovici Terem).

*

ADVENTI KÖNYVVÁSÁR – Az IDEA Könyvtér a Sapientia EMTE Kolozsvári Karával partnerségben december 16–18. között idén is megszervezi az Adventi Könyvvásárt, a megnyitóra holnap délelőtt 11 órától kerül sor a Tordai út 4. szám alatt. A vásár idején a következő könyvbemutatókra hívják az érdeklődőket: december 16-án, péntekeken délután 4 órától – Felméri Cecília A rendezői döntések filmelméleti / esztétikai megalapozása és gyakorlati rendszere, bemutatja Lakatos Róbert filmrendező; Kolozsi Gergely István: Elhangzott a szó, bemutatja: Szabó Zsolt kiadóvezető (Művelődés Egyesület). Délután 6 órától: Bordás Beáta Erdélyi kastélyépítészet a historizmus korában (1840–1914), bemutatja a szerző és Weisz Attila művészettörténész, egyetemi adjunktus (Polis Kiadó). December 17-én, szombaton délután 4 órától: Gergely Edó Vadkéken táncoló elefántok, bemutatják: Vig Emese újságíró és Sándor Zsófia, VIII. osztályos diák (Ábel Kiadó). Délután 6 órától: Gaal György Kolozsvár a századok sodrában. Várostörténeti kronológia, bemutatja: Murádin János Kristóf történész, egyetemi adjunktus (Kincses Kolozsvár Egyesület, Kriterion Könyvkiadó); Gaal György: A Házsongárdtól a Kismezőig, bemutatja: Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke (Exit Kiadó). December 18-án, vasárnap délután 4 órától: Dávid István és Vitus-Bulbuk István (szerk.): Tízparancsolat? – Szerda esték a Farkas utcában, bemutatja: Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke (Exit Kiadó, Erdélyi Református Egyházkerület).

*

A KOLOZSVÁRI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM karácsonyi koncertjére várják az érdeklődőket december 17-én, szombaton délután 6 órától a Farkas utcai református templomban, valamint az Ortodox Szeminárium Énekkarával közösen szervezett ökumenikus karácsonyi koncertre december 19-én, hétfőn délután 6 órától az ortodox katedrálisban.

*

A SZOMBATI ORGONAMUZSIKA KERETÉBEN rendhagyó koncertet tartanak december 17-én délután 5 órától a Szent Mihály-templomban. A koncert tematikája évfordulókkal kapcsolatos: 700 éves Kolozsvár, a Szent Mihály-templom orgonájának restaurálási és átalakítási munkálatai 20 évvel ezelőtt fejeződtek be, illetve a repertoáron szereplő zeneszerzők is valamilyen évfordulóhoz kapcsolódnak. A repertoár majdnem 500 évet felölelő komolyzenei szemelvényekből áll, olyan zeneszerzők műveivel, mint Max Reger, Antonio Cabezon, Bartók Béla vagy akár Arvo Part. Az előadó: Fazakas Ádám Sándor, a Gheorghe Dima Zeneakadémia orgonista hallgatója, a Kerekdombi Református Templom orgonista-karnagya.

*

KÜLÖNLEGES MEGHÍVOTTJAI lesznek a Kolozsvári Rádió adventi koncertjének, amelyet december 17-én, szombaton délután 6 órától tartanak a Donát út 160. szám alatti koncertteremben. Balogh Ferenc Liszt-díjas hegedűművész és Sztankay Klára zongorista kamarazenei hangversenyén a következő zeneművek hangzanak el: Leclair – D-dúr szonáta, Schubert – Á-dúr szonáta, D-574, Brahms – C-moll Scherzo op. posth, Hubay – Zephir op. 30 nr. 5, Bartók – Román népi táncok, Kodály–Fejgin – Kállai kettős. A koncertet a 98.8 FM-n és a kolozsvariradio.ro-n is közvetítik.

*

MAROSÁN CSABA LUTHER-ELŐADÁSA – A reformáció alakulását, Luther gondolatvilágát mutatja be Marosán Csaba színművész a reformáció 500 éves jubileuma tiszteletére összeállított előadásában december 18-án, vasárnap 21 órától a Bulgakovban. Az összeállítás alapjául azok a feljegyzések szolgáltak, amelyeket az idős Luther az őt wittenbergi házában meglátogatókkal folytatott beszélgetésekből születtek, és amelyekben Luther személyiségének vonásai keverednek a tizenhatodik századi hétköznapisággal. A belépés ingyenes.

*

KARÁCSONYI KONCERT A PIARISTA TEMPLOMBAN – A kolozsvári Piarista templomban 2016. december 18-án, vasárnap az este 7 órakor kezdődő szentmisén a Visszhang kórus énekel, majd a szentmisét követően karácsonyi koncertet tartanak.