Rendelet készül a házi feladatok idejének csökkentéséről

Rendelet készül a házi feladatok  idejének csökkentéséről
Üdvözöli az RMDSZ a tanügyminiszter csütörtök esti kijelentését, miszerint hétfőn rendeletbe foglaltatja, hogy az iskolásoknak legtöbb hány órát szabad otthon a házi feladatokkal eltölteniük – jelentette ki Kovács Péter az ügyben az RMDSZ hírlevele által tegnap közzé tett nyilatkozatában.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke kifejti: egyetértenek Mircea Dumitruval, miszerint a nyári vakációknak is nyári vakációknak kell megmaradniuk, a házi olvasmányok címszavával eladott, gyermekeinkre zúdított nyári feladathalmaz nem pecsételhet meg egyetlen gyermekkort sem. És bár az RMDSZ parlamenti programjában a tananyag csökkentésével együtt a házi feladat teljes eltörlését szorgalmazza, jó kezdőlépésnek tartják a miniszter javaslatát is: a nulladik osztályos diákoknak egyáltalán nem, az elemi osztályosoknak legtöbb egy órát, a nagyobbaknak pedig két órát szabad eltölteni az iskolaórák utáni leckékkel.

A szövetség javaslatát arra alapozza, hogy a jelenlegi oktatási rendszer megnyomorítja a fiatalokat. A tananyag nagyon összetett, de a legnagyobb baj vele mégis csak az, hogy nem a gyermekek igényeit helyezi középpontba – véli Kovács Péter.

„Le kell vennünk gyermekeink válláról a terhet, minden lehetőséget meg kell ragadnunk, és úgy kell alakítanunk a tananyagot, hogy az élményt, ne pedig szorongást szüljön. Ezért is tartjuk jó kiindulópontnak azt, amit a tanügyminiszter is megfogalmazott. Úgy tűnik, felébredt, és valószínűleg belátta, amit mi mondunk: a tanulás alapját sosem képezheti a magolás ” –hangsúlyozta Kovács Péter.

Rámutatott: az RMDSZ-nek az oktatás terén további megoldási javaslatai is vannak, amelyek szintén azt a célt szolgálják, hogy tanulók és pedagógusok jó szívvel, lelkesen, és a megbecsülés érzésével járjanak iskolába.

„Kezdeményezzük a pedagógusok 25 százalékos béremelését, mert tudjuk, hogy szükségük van erre. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy akik gyermekeinket az életre nevelik, az államnak is kellően kell értékelnie. Azt mondjuk, hogy alkalmazzák a törvényt, amit mi alkottunk, és ami arra vonatkozik, hogy a magyar gyermekek külön tanterv szerint, külön tankönyvből tanulják a román nyelvet. Az RMDSZ érdeke az, hogy a magyar gyermekek megtanuljanak románul, versenyképesek legyenek a piacon, de ehhez valóban az kell, hogy az ő nyelvükön oktassák a románt” – sorolta.

 

Az RMDSZ továbbá az erdélyi magyar szakoktatást is fellendítené, folytatná a magyar iskolák felújítását is, illetve azt a munkát, amelyet 27 éve állandó jelleggel végez. Az a célja, hogy 2020-ra minden magyar gyermek korszerű, jól felszerelt iskolában magyar nyelven tanulhasson, függetlenül attól, hogy Erdély melyik településén él.

Fotó: Rohonyi D. Iván

Képünk illusztráció