Rekordot döntött a kolozsvári repülőtér forgalma

Rekordot döntött a kolozsvári repülőtér forgalma
Tavaly a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér forgalma rekordot döntött, az utasok száma megközelítette az 1,9 milliót, amely 25 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban rögzített adatot.

David Ciceo, a kincses város légikikötőjének igazgatója ma elmondta, idén 2,7-3 milliós forgalomra számítanak.

„Tavaly abszolút rekordot döntöttünk a csaknem 1,9 millió utassal, ami 25 százalékos növekedést jelent 2015-hoz képest. Abszolút számokban egy 400 ezer személyt jelent. Ez a forgalom megerősíti romániai helyzetünket, mi vagyunk az ország második legnagyobb reptere a Bukarest-Otopeni után, de megerősíti európai helyzetünket is, mivel ebben a térségben három nagy légikikötőről beszélnek: Budapest, Kolozsvár és Bukarest. Számításaink szerint 2017-ben 2,7-3 milliós forgalmunk lesz. 1996-ban 32 ezer utassal indultunk, százszorosára növeltük forgalmunkat” – vont mérleget Ciceo.

Arról is beszélt, hogy a repülőtéren több intézkedést is foganatosítottak a megnövekedett utasszám miatt. Egyebek mellett újragondolták a külföldi indulási terminált, két újabb kaput létesítettek az emeleten, idén pedig három új parkolót alakítanak ki repülőgépek számára.

„Folytatjuk a tanulmányokat és a terveket a 3500 méteres kifutópálya második szakaszának megvalósítása érdekében, és elkezdjük egy új utasterminál tervezését” – részletezte a terveket az igazgató.

A kolozsvári reptérről jelenleg 46 kül- és belföldi célpont érhető el.