Rafila: jövő héttől elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe

Rafila: jövő héttől elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a jelenlegi adatokból arra lehet következtetni, hogy közeledünk a járványhullám tetőzéséhez, stabilizálódnak a számok, és jövő héten elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe, majd "idővel" fel lehet oldani a korlátozásokat. "Ezeket a döntéseket azonban természetesen a kormánynak kell majd meghoznia" - nyomatékosította a szerdai kormányülés előtt.

Kedd este a tárcavezető bizakodóbb volt, egy televíziós beszélgetés alkalmával reményét fejezte ki, hogy március végéig visszaállunk valamennyire a normális kerékvágásba, vagyis nem lesz szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására. Addig azonban még nehéz hetek várnak ránk, a járványgörbe tetőzése akár napi 50.000 új fertőzéses esetet is hozhat, fogalmazott.

Az egészségügyi miniszter elmondta azt is: kedden megérkezett az országba 50 ezer doboz Molnupiravir koronavírus elleni gyógyszer, amelyet a szerdai és csütörtöki nap folyamán kiosztanak a kórházaknak és az állapotfelmérő járóbeteg-központoknak. Azt remélik, hogy ez hozzájárul majd a következő időszakban a súlyos esetek és az elhalálozások számának csökkenéséhez.

Kedden rekordszámú SARS-CoV-2-fertőzést diagnosztizáltak az országban, de a kórházba utalt Covid-betegek száma nem nőtt számottevően - mondta Rafila. Az egészségügyi miniszter biztatónak nevezte ugyanakkor, hogy a kórházban ápolt személyek száma nem nőtt számottevően, és az intenzív terápián kezelt koronavírusos betegek száma sem magas, tehát nincs gond az orvosi felügyelet biztosításával.

Inkább a házi orvosi rendelőben teszteljenek 

A miniszter felhívást intézett a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató személyekhez, hogy a háziorvosi rendelőben teszteljék magukat, mert így gyors diagnózisban és megbízható orvosi felügyeletben részesülhetnek. A háziorvosi rendelőkben történő tesztelés ugyanakkor tehermentesíti a sürgősségi szolgálatokat és a megyei egészségügyi igazgatóságokat is, ahol hosszú várólisták alakultak ki az esetszámok ugrásszerű növekedése miatt - olvasható az egészségügyi minisztérium közleményében.

Több mint 4000 családorvos kötött szerződést az egészségbiztosító pénztárakkal a páciensek Covid-tesztelésére, jegyzékük megtalálható az egészségügyi minisztérium, illetve az országos egészségbiztosító pénztár (CNAS) honlapján. Ezekben a rendelőkben a tesztelés ingyenes mindazok számára, akik a Covid-19-re utaló tünetekkel jelentkeznek a rendelőben.

A háziorvosok nemcsak saját pácienseiket tesztelhetik, hanem bárkit, aki a fertőzésre utaló tünetekkel jelentkezik náluk, ha az illető legutóbbi tesztelése óta eltelt legalább 48 óra.

Tönkre tenné a gazdaságot, ha a szülők otthon maradnának

Rafila szerint, ha bezárnák az iskolákat, legkevesebb egymillió szülőnek kellene otthon maradnia a gyermekével, ez pedig tönkre tenné a gazdaságot.

„Gondoljanak arra, mi történne, ha az iskolákat bezárnánk egy-két hónapra, mint a 2020-as év elején. Ez idő alatt egymillió szülő otthon ül, hogy ügyeljen az óvodás vagy az iskolás gyermekére. Ez tönkre tenné a gazdaságot. Egy ilyen döntésnek sokkal nagyobb hatása lenne a gazdaságra, mint a karantén miatt elrendelt betegszabadságnak. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy valóságos merénylet a gyermekek fizikai és lelki fejlődésére, ha hosszú időn át indokolatlanul bezárjuk az iskolákat, amikor minden európai országban, ahol nagyobbak voltak az esetszámok, mint Romániában, a tanintézmények működtek. A gyermekek normális fejlődése a szocializációt, az oktatási folyamatban való részvételt feltételezi. Azért változtattuk meg a rendeletet, hogy a távoktatásra való áttérést a kórházi ágyak 75 százalékos telitettségétől tettük függővé, mivel az iskolai tevékenység tényleg kedvez a betegség átadásának” – vélekedett a miniszter.

Új szabályok online oktatásra

A hatóságok módosították az iskolák működésére vonatkozó együttes rendeletüket, miután hétfőn csökkentették a karantén időszakát. Ez azt jelenti, hogy koronavírusos esetek megjelenésekor az iskolai osztályok, illetve óvodai csoportok nem tíz, hanem csak öt napot töltenek online oktatással. A koronavírussal visszaigazolt esetek kontaktszemélyei is csak öt napot kötelesek karanténban tölteni. Amennyiben hét egymást követő napon egy osztályban vagy óvodai csoportban három koronavírusos eset jelenik meg, az illető osztály vagy csoport a harmadik eset visszaigazolása után öt napon át távoktatásra tér át. Az online oktatásra való áttérést a tanintézet igazgatótanácsa által kibocsátott határozat rendeli el.

Ha az antigén gyorsteszt  pozitív esetet jelez, és az illető tanuló nem mutatja be a PCR-teszt negatív eredményét, hét nap múlva folytathatja tanulmányait jelenléti oktatás közepette, amennyiben előzőleg nem oltották be, vagy azok esetében, akiknél 90 napnál több telt el a betegség lefolyása óta. A beoltott vagy a betegségen az elmúlt 90 napon belül átesett tanulók csak öt napon töltenek karanténban. Az oktatási és az egészségügyi miniszter együttes rendelete már kedden megjelent a Hivatalos Közlönyben.