Rafila: a korlátozások lazítását javasolja a szaktárca

Rafila: a korlátozások lazítását javasolja a szaktárca
Minden járványadat tartósan javul, így az egészségügyi minisztérium javaslatot tett a korlátozások lazítására – jelentette be kedden az Agerpres hírügynökség által idézett Alexandru Rafila szaktárcavezető.

Sajtótájékoztatóján a miniszter rámutatott: az egy nap alatt elvégzett koronavírustesztek pozitivitási aránya jelenleg 15 százalék körül van, csökken a koronavírus-fertőzés okozta elhalálozások száma, és egyre kevesebben szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Ennek folytán a minisztérium bizonyos járványügyi intézkedések enyhítését javasolta a kormánynak és az országos vészhelyzeti bizottságnak (CNSU).

Az egyik javaslat értelmében megszűnne a szabadtéri maszkviselési kötelezettség, leszámítva a zsúfolt köztereket, ahol továbbra is ajánlott maradna a maszkviselés. Ugyanakkor, zárt térben továbbra is kötelező lesz a védőmaszk használata – nyomatékosította Rafila. Egy másik javaslat lehetővé tenné, hogy Covid-igazolvány felmutatása nélkül is engedélyezzék a belépést a kereskedelmi központokba, közintézményekbe, szállodákba, panziókba, éttermekbe.
Ugyanakkor, a jelenlegi 30 százalék helyett 50 százalékos kapacitással működhetnek a mozik, színházak, sportlétesítmények, sporttermek, uszodák, és nem korlátoznák ezek nyitvatartását. Ugyanez lenne érvényes a különféle előadásokra, konferenciákra, workshopokra is.

A minisztérium javasolja továbbá, hogy engedélyezzék ismét magánrendezvények megtartását, legtöbb 200 személy részvételével.
Bizonyos járványügyi intézkedések azonban továbbra is érvényben maradnak: az elkövetkezőkben is elkülönítésbe kell vonulniuk a járványügyi szempontból fokozott biztonsági kockázatot jelentő országokból érkezőknek, és a bárok, klubok, diszkók egy ideig zárva tartanak még. A szaktárca továbbra is ajánlja a távmunka és az otthoni munkavégzés fenntartását, a közintézményeknek pedig a csúsztatott munkarend megőrzését.

Az egészségügyi miniszter szerint idén nyáron a lakosság valószínűleg visszatérhet a normális életvitelhez, várhatóan kevés járványügyi korlátozás lesz érvényben. Keddi sajtótájékoztatóján Rafila ugyanakkor leszögezte azt is: bejelentését fenntartásokkal kell kezelni, mivel egy új vírus okozta járvány esetében „csak tapogatózni lehet.” „A jelenlegi feltételezések szerint az idei nyár korlátozásmentes lesz, de majd elválik, mi lesz a valóságban” – jelentette ki a miniszter.