Radu Jude-retrospektív Frankfurtban

Radu Jude-retrospektív Frankfurtban
Radu Jude hat nagyjáték- és négy rövidfilmjét vetítik augusztus folyamán több alkalommal a frankfurti Német Filmintézet és –Múzeumban (DFF), a filmeket a goEast Nemzetközi Filmfesztivál keretében vetítik a román rendezőnek szentelt szekcióban.

A nagyjátékfilmek közül láthatja majd a közönség többek között az Aferim! (2015) című produkciót, a 2012-es Mindenki a családunkból (Toată lumea din familia noastră) című román-holland koprodukciót, a 2018-ban bemutatott „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, vagy a legutóbbi, Tipografic majuscul (2020) című filmeket.

A goEast Nemzetközi Filmfesztivált 2001-ben alapította a frankfurti Német Filmintézet (DFF), a fesztivál központi témái közé tartoznak a Közép- és Kelet Európában tapasztalható változások, de az európai identitás is.

Általában hét napon át rendezők, producerek, filmkritikusok jelenlétében, és számos filmbemutatóval zajlik a filmes seregszemle, a különböző filmeknek az itteni fesztiválon való vetítése megkönnyíti az alkotások „útját” a német mozik felé.

Az idei fesztiválra eredetileg május 5.–11. között került volna sor, a kialakult helyzetre való tekintettel azonban egyes események online formát öltöttek, a fesztivál nagy része pedig az év folyamán zajlik, mint például az augusztusi Radu Jude-retrospektív. 

(Borítóképet készítette: Silviu Gheție)