Rábólintott az SZKT az RMDSZ EP-jelöltjeinek rangsorára

Rábólintott az SZKT az RMDSZ EP-jelöltjeinek rangsorára
Megerősítette az RMDSZ Szövetségi Képviselőinek Tanácsa (SZKT) szombati nagyváradi ülésén az európai parlamenti jelöltlistájának első öt helyére jelölt politikusok rangsorát. A lista többi helye továbbra is nyitott az MPP és az EMNP számára – leszámítva az utolsót, amelyre Kelemen Hunor szövetségi elnök tart igényt.

Egyedül Sógor szavazott a lista ellen 

Mint arról korábban beszámoltunk: a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) március 1-jei kolozsvári ülésén titkos szavazással úgy döntött, hogy a lista első két befutónak tekintett helyén Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, és Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke szerepel, a harmadik Hegedüs Csilla, a szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, negyedik helyen Oltean Csongor, az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke, ötödik helyen pedig Sógor Csaba leköszönő EP-képviselő követi.

Az SZKT Kelemen Hunor elnökre bízta a lista további helyeinek a betöltését. Bár a Magyar Polgári Párt (MPP) azt a döntést hozta, hogy nem javasol jelölteket az RMDSZ európai parlamenti listájára – de támogatja azt, mert a magyar ügyet szolgálja –, ez az utolsó pillanatig, március végéig nyitva áll, ahogyan az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vagy a civil társadalom tagjai előtt is. A végső listát a SZÁT-nak kell majd jóváhagynia.

Politikai beszámolójában Kelemen Hunor elmondta: a SZÁT rangsoroló döntése nem volt könnyű, hiszen a bejelentkezett jelöltek mindegyike szakmailag felkészült, bátor magyar ember, mondta. Rámutatott: a két befutó helyet nem lehet öt fele elosztani, és nem igaz, hogy bárkitől is megvonták volna a bizalmat. A SZÁT döntését mindenkinek magáénak kell éreznie, mert ez a választás a közösség jövőjéről szól, tette hozzá. . 

A jelöltlistát az SZKT csaknem egyhangú szavazattal fogadta el, egyedül az ötödik helyre rangsorolt Sógor Csaba leköszönő EP-képviselő szavazott ellene. Sógor felszólalásában azt jelezte, hogy vannak olyanok az RMDSZ-ben, akik személyén keresztül kötődnek a szövetséghez, és ezek arról tájékoztatták, hogy nem fognak már az RMDSZ-re szavazni.

A harmadik helyre sorolt Hegedüs Csilla arra buzdított felszólalásában, hogy az erdélyi magyarság mozgósításával juttassák be az EP-be a harmadik RMDSZ-es képviselőt is.

Kelemen Hunor az SZKT ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, ő maga fogja elfoglalni a jelöltlista utolsó, 43. helyét.   

Az MTI kérdésére Kelemen Hunor elmondta: a kongresszus utáni első SZKT-ülés napirendjén szokott szerepelni a szövetség ügyvezető elnökének megválasztása. Ezúttal azonban elhalasztották ezt a döntést, hogy ne zavarja meg az EP-választások kampányát. Hozzátette: továbbra is töretlen a bizalma a tisztséget jelenleg betöltő Porcsalmi Bálintban.

Bajos lett volna a koalíció az MPP-vel

Kelemen Hunor politikai tájékoztatójában elmondta azt is: a Központi Választási Iroda azért nem jegyezte be a Mentsétek meg Romániát (USR) és a Dacian Ciolos féle PLUS szövetségét, mert a pártok országos regiszterében nem azok a személyek szerepelnek a pártok elnökeiként, akik ma vezetik ezeket az alakulatokat. Mivel az MPP esetében a pártok regiszterében még mindig Szász Jenő szerepel az alakulat elnökeként, ha az RMDSZ választási szövetséget hozott volna létre az MPP-vel, ki lehetne dobni azokat a támogató aláírásokat, amelyeket a koalíciós lista választási részvételének támogatására gyűjtöttek volna. Az RMDSZ elnöke szerint 150 ezer összegyűjtött aláírás veszett volna kárba. Hozzátette: a magyar ügyet jó lelkiismerettel lehet úgy szolgálni, hogy az RMDSZ EP-jelöltlistáját támogatja valaki.

Elmondta azt is: az erdélyi magyarság egy állomáson van, amelyiken áthalad május 26-án az EP vonata. Kijelentette: fel lehet ülni rá, vagy ott lehet maradni az állomáson, de a vonat május 26-án elmegy, és ha az erdélyi magyarság képviselői nincsenek rajta, a közösség nem tud beleszólni az EU ügyeibe, és nem tudja képviselni például azt, hogy foglalkozzon az EU az őshonos kisebbségek ügyével.

Kelemen Hunor üdvözölte, hogy az EU bírósága elhárította az akadályokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése útjából. Kijelentette: ezután következik a feladat neheze, az egymillió európai aláírás összegyűjtése. Megjegyezte: az RMDSZ megtette ezt már egyszer a Minority SafePack polgári kezdeményezés támogatására, és most is kész segíteni, a következő egymillió összegyűjtésében.

Az RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy az Európai Néppárt nem fog szavazni március 20-án a Fidesz kizárásáról, a feleknek sikerül addig megállapodni. Kontraproduktívnak tartotta, hogy az EU legnagyobb pártcsaládja az EP választások előtt megosztottságot mutat. Hozzátette: ha lesz szavazás, az RMDSZ a kizárás ellen szavaz.

Kelemen Hunor belpolitikai kérdésekről is kifejtette a véleményét. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy Romániának március közepén még mindig nincsen költségvetése. Hozzátette: ezért a felelősség a koalíciót terheli. Elmondta: az RMDSZ támogatja a Tudorel Toader igazságügy-miniszter elleni egyszerű parlamenti indítványt, de azt sem tartotta kizártnak, hogy a miniszter még a jövő heti parlamenti szavazás előtt lemond a tisztségéről.