Pszichés problémákat okoz a munkahelyi stressz

Élen járnak az öngyilkosságban a székelyföldi megyék lakói

Pszichés problémákat okoz  a munkahelyi stressz
Romániában tíz munkavállalóból hétnek pszichés problémákat okoz a munkahelyi stressz, egyharmaduk kiégésre panaszkodik – derül ki az eJobs Románia munkaközvetítő portál felméréséből. Az Egészségügyi Világszervezet is aggasztó adatokat közölt: nyolcból egy személy mentális zavarokkal él. Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint Romániában az elmúlt tíz évben hatszorosára nőtt a pszichés betegségekben szenvedők száma. Alexandru Rafila közegészségügyi miniszter, a lelki egészség október 10-ei világnapja alkalmával elismerte: az elmúlt húsz évben, Romániában nagyon keveset foglalkoztak a lelki egészséggel, ezért javasolta olyan Fehér Könyv létrehozását, amely a betegség kezelésének alapelveit, a páciensek jogait írja elő. Jászvásári szociológusok szerint 2011–2020 között 21 ezer öngyilkosság történt az országban, az áldozatok 80 százaléka férfi. A legtöbb öngyilkosság a székelyföldi megyékben történt.

ÖSSZEFOGLALÓ

A munkahelyi stresszt és annak következményeit vizsgáló, nemrég közzétett felmérés szerint a válaszadók egyharmada arra panaszkodott: túl sokat dolgozik, és a kiégés fenyegeti, illetve nem keres eleget a szükségleteihez képest. Húsz százalékuk úgy érzi, nincs megbecsülve a munkahelyén, míg 13 százalékuknak magánéleti problémái vannak – mondták. A felmérés idén szeptember–októberben készült 1572 alkalmazott megkérdezésével.

Raluca Dumitra, a felmérést készítő portál marketingmenedzsere úgy nyilatkozott: a romániai munkavállalóknál egyre gyakoribbak a pszichés problémák, mint a szorongás, a kimerültség, a bizonytalanság, a depresszió. Szerinte az elmúlt évek történései – a világjárvány, a háború és a gazdasági recesszió – után ez nem meglepő.

A megkérdezettek több mint felénél a félelmek oka, hogy bevételeik esetleg nem fedezik majd a drágulás mértékét, rosszabbodni fog az anyagi helyzetük. Több mint egyharmaduk úgy érzi, a munkáltatójuk nem érti meg őket, több mint húsz százalékuk pedig arra panaszkodik, hogy elveszítette az érzelmi stabilitását. Ennek ellenére a megkérdezettek csupán egyharmada kérte pszichológus segítségét, a megkérdezettek több mint fele anyagilag nem tudja megengedni magának a terápiát. A mentális egészség világnapján számos romániai civil szervezet hívta fel a figyelmet a Romániában egyre több embert érintő pszichés problémákra.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint Romániában a pszichés betegségek előfordulása hatszorosára nőtt: 2012-ben százezer lakosra 218,3 eset, míg 2021-ben 1303,5 eset jutott. A diagnosztizált esetek száma 1566-ról (2012-ben) 2890-re nőtt (2021-ben).

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a mentális egészség világnapján felvetette a Romániai Mentális Egészség Fehér Könyvének létrehozását, amely a megkerülhetetlen elveket, a mentális egészségre vonatkozó jó gyakorlatokat, a páciensek és az orvosok jogait tartalmazná, és mindenki számára kötelezővé tenné az előírások betartását. A tárcavezetőnek szándékában áll minden megyére kiterjeszteni a mentális egészséggel foglalkozó központok hálózatát, amely biztosítaná a páciensek számára a hozzáférést a pszichológiai tanácsadáshoz és orvosi kezeléshez anélkül, hogy a betegeket valamilyen hátrányos megkülönböztetés, diszkrimináció érné. A miniszter azt is elismerte, hogy a mentális egészséget mint szakterületet az elmúlt húsz évben elhanyagolták, ám a járvány és az aggasztó kábítószer-fogyasztás mértéke miatt igencsak időszerű témává vált.

Az Egészségügyi Világszervezet 2023-ban A mi elménk, a mi jogaink (Our minds, our rights) üzenetet választotta a lelki egészség világnapjának témájává. Ez a felhívás az emberi jogok teljes körű tiszteletben tartására, az egyének tiszteletére és a társadalmi befogadásra utal. Ugyancsak az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy nyolcból egy személy mentális zavarokkal él, ezért a mentális egészségünkre ugyanolyan nagy figyelmet kell fordítanunk, mint a fizikai egészségünkre. A mentális betegségek a világ minden pontján élőket érintik, ám legtöbbször nem figyelünk ezekre, és a mai felgyorsult világgal magyarázzuk a tünetek előfordulását. Ez pedig a probléma megoldásának elodázásához, illetve a szenvedés eltitkolásához vezet.

Jászvásári szociológusok közölték: Romániában egy évtized alatt 21 ezer öngyilkosság történt. Az esetek többségét a központi régióban jegyezték. Hargita megyében százezer lakosra 27, Kovászna megyében 24, míg Maros megyében 18 öngyilkos eset jutott. Az északkeleti régióban ez a szám 12,5. A legkevesebb öngyilkosságot Bukarestben, Ilfov megyében és az ország nyugati részében jegyezték: 4, illetve 9 öngyilkosságot százezer lakosra. Az öngyilkos esetek száma csak Hargita megyében nem mutat csökkenő tendenciát, hanem folyamatosan stagnál.

Ciprian Iftomoaei jászvásári szociológus, aki munkatársaival tanulmányban foglalkozott a jelenséggel, elmondta: az öngyilkosságok gyakoriságát tér és idő függvényében figyelték, de nem vizsgálták azok okait.

A 2011–2020-as időszakot vizsgálva a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a jelzett időszakban az öngyilkosságot elkövetők száma csökkent: míg 2011-ben százezer lakos közül 12,61 követett el öngyilkosságot, 2020-ban ez az arány 10,75-re csökkent. A felmérésből az is kiderült, hogy az öngyilkosságot elkövetők 80%-a férfi.

A lelki egészség világnapját 1992-ben tartották meg először az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával. E napon arra hívják fel a figyelmet, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek is rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség elidegeníthetetlen jogával. A pszichés betegségek az ezredfordulóra a második leggyakoribb betegségcsoporttá léptek elő, az öngyilkosok mintegy 70 százaléka tettének elkövetésekor depresszióban szenved.

(Borítóképünk illusztráció)