Pontáék felhívása az RMDSZ-hez: Legyen bátorságuk a költségvetés ellen szavazni

Pontáék felhívása az RMDSZ-hez: Legyen bátorságuk a költségvetés ellen szavazni
Felhívást intézett a Victor Ponta volt miniszterelnök által létrehozott Pro Románia az RMDSZ-hez, hogy határolódjon el a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíciótól, és ne szavazza meg a parlamentben a 2019-es állami költségvetés tervezetét.

A párt első alelnöke, Daniel Constantin felhívásában rámutat, a kormánykoalíció három hónapos késéssel állt elő a költségvetés-tervezettel, veszélybe sodorva ezáltal a román gazdaság stabilitását. Az alakulat úgy véli, a kormány által pénteken elfogadott büdzsétervezet teljesen valószerűtlen, úgy van felépítve, hogy - választási év lévén - zsarolni tudják vele a polgármestereket, "a beígért pénzek nem léteznek, a beígért befektetéseket sosem fogják megvalósítani".

A Kelemen Hunor szövetségi elnökhöz, valamint az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakcióvezetőjéhez, Cseke Attilához és Korodi Attilához címzett felhívásában Constantin hangsúlyozza, Romániának sosem volt még olyan gyengén képzett kormánya, mint a jelenlegi, és felkéri a szövetséget, "amely Románia egyik jelentős nemzeti kisebbségét képviseli", nyilvánosan határolódjon el a koalíciótól.

"A PSD-ALDE-koalíció támogatása sajnos nem hozott jólétet azokban a megyékben, amelyeket RMDSZ-es megyei tanácselnökök és polgármesterek igazgatnak. Sem az ottani román, sem a magyar nemzetiségű állampolgároknak nincs munkahelyük. Nincsenek befektetések, mint ahogyan az infrastruktúra-projektek is hiányoznak. Nagyobb a szegénység, mint más régiókban. Itt az idő, kedves kollégák, hogy határolódjanak el a PSD-től és az ALDE-tól, Dragneától és Tăriceanutól" - fogalmaz a felhívás.

Daniel Constantin ugyanakkor közli, a PSD és az ALDE elveszítette többségét a képviselőházban, miután több politikusuk más alakulatokhoz igazolt át, és felszólítja az RMDSZ-t, "legyen bátorsága" a jelenlegi tervezet ellen szavazni, majd olyan költségvetést követelni, amely az ország minden régiójának fejlődését szolgálja.

"Ha ezt a büdzsét jóváhagyja a parlament, az egész ország - beleértve a magyar közösséget is - tudni fogja, hogy ez csak az RMDSZ szavazataival volt lehetséges. Legyen bátorsága, Kelemen Hunor, legyen bátorságuk, tisztelt RMDSZ-es kollégák! Legyen bátorságuk a PSD-ALDE-koalíció hazug költségvetése ellen szavazni" - zárja felhívását a Pro Románia.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol