Petícióban tiltakoznak színházi szakemberek Andrij Zsoldak UNITER-jelölése ellen

Petícióban tiltakoznak színházi szakemberek Andrij Zsoldak UNITER-jelölése ellen
Március 14-én hozta nyilvánosságra a szenátus díjazottainak listáját, valamint a 2022-es év kiemelkedő színházi teljesítményeit elismerő UNITER-díjak jelöltjeinek kilétét a Román Színházi Szövetség (UNITER). Ennek értelmében a legjobb rendező díjára jelölték Andrij Zsoldak ukrán rendezőt, aki 2017-ben a Kolozsvári Állami Magyar Színház egyik színművészét verbálisan és fizikailag is bántalmazta az általa rendezett Rosmersholm című előadás bemutatójának szünetében. Színházi szakemberek most online petíciót indítottak a rendező UNITER-jelölésének visszavonásáért.

A Carmen Lidia Vidu rendező által kezdeményezett petícióban úgy fogalmaznak: megdöbbentő, hogy az UNITER olyan rendezőt jelöl díjra, aki több alkalommal is követett már el pszichológiai és fizikai abúzust a próbák során, veszélyeztetve a színészek testi és lelki egészségét. A petícióban arra az esetre utalnak, amikor 2017-ben a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Henrik Ibsen Rosmersholm című darabját állította színpadra Andrij Zsoldak, a bemutató szünetében pedig először verbálisan bántalmazta Imre Évát, majd meg is rángatta a színésznőt. Bár az áldozat egyik kollégája értesítette a rendőrséget, az ügyben végül senki nem tett feljelentést. A bemutató után néhány nappal Tompa Gábor színházigazgató a Krónikának azt nyilatkozta: szerinte az eset nem volt annyira súlyos, hogy bántalmazásról lehessen beszélni. „Valószínűleg összeszólalkoztak és maximum megrázta a színésznőt” – fogalmazott az igazgató. Tompa Gábor ugyanakkor elismerte, hogy Andrij Zsoldak túlságosan indulatos, a próbafolyamat során is voltak konfliktusai a színészekkel, de – tette hozzá az igazgató – ez nem szokatlan a színházi munkában.

A petícióban kiemelik: ugyanez a fajta viselkedés Andrij Zsoldak szinte minden projektjében megismétlődik, ennek ellenére Románia nagy színházi intézményei mégis legitimálják őt. „A romániai színházi bántalmazások áldozataival való szolidaritásból és abból a célból, hogy a próbák során normális és biztonságos körülmények között dolgozhassanak, arra kérjük az UNITER szenátusát, hogy zárja ki Andrij Zsoldak rendezőt a legjobb rendező kategória esélyesei közül. Úgy gondoljuk, hogy a jó színházi rendezőnek mindenekelőtt tudnia kell, hogyan dolgozzon a színészekkel lelki erőszak és testisértés nélkül, ugyanakkor tisztelnie kell a munkatársait” – áll a petícióban. Andrij Zsoldakot A tenger asszonya című előadásért jelölték a díjra, amelyet a krajovai Marin Sorescu Nemzeti Színházban állított színpadra.

A petíció kezdeményezői egyébként a fiatal művészgeneráció tagjait és a független szféra képviselőit is hiányolják az idei jelöltek közül, azzal vádolják a Román Színházi Szövetséget, hogy a kategóriák esélyeseinek listája nem tükrözi megfelelően a romániai színházi élet sokszínűségét. A folyamodvány szövegében továbbá azt is nehezményezik, hogy az UNITER életműdíjban részesíti Alexandru Repan színművészt, aki bizonyítottan együttműködött a Szekuritátéval.

Cikkünk megírásának időpontjában a campaniamea.declic.ro honlapon közzétett online petíciót 1100-an írták alá, köztük Téglás István színművész, Eugen Jebeleanu és Botond Nagy rendezők, Kató Csilla, a nagyszebeni Astra Filmfesztivál művészeti igazgatója, Miki Braniște kulturális menedzser, a BBTE oktatója, valamint számos romániai színházkritikus, dramaturg és színművész. Az UNITER részéről egyelőre nem érkezett reakció a petícióra.

Borítóképen az UNITER díja (forrás: UNITER), mellette Andrij Zsoldak a Rosmersholm című előadást beharangozó kolozsvári sajtótájékoztatón 2017-ben (fotó: Biró István)