Péntektől Erdélyi Zenei Napok – zenetudományi konferencia és hangverseny

Péntektől Erdélyi Zenei Napok – zenetudományi konferencia és hangverseny
A „hagyomány hagyományozódása” vizsgálata Kodály, Bartók, Dohnányi, Veress, Ligeti alkotói örökségének szellemében címmel szervez zenetudományi konferenciát október 5–6. között a Romániai Magyar Zenetársaság (RMZT).

Demény Attila zeneszerző, a RMZT elnöke a következőképpen foglalta össze e rangos rendezvénysorozat alapgondolatát és üzenetét: „Egyre világosabbá vált, hogy a »Hagyomány hagyományozódása« kérdését a tanár-tanítvány, a tradíció és a jövő, az alkotói kontinuitás szellemében célszerű bemutatni, »becsempészni« az erdélyi köztudatba. Ezt a szellemi, alkotói közösséget, függetlenül attól, hogy mindegyikük a saját szuverén alkotói világkarrierjét járta végig, mélyebb összefüggéseiben érdemes vizsgálni. A »mélyebb összefüggések« a 2018-as konferencia és hangverseny esetében arra utal, hogy a tradíció és jövő értelmezése kibővül az erdélyi zenei hagyományokkal is. Ily módon Vermesy Péter, Orbán György, Csíky Boldizsár, Terényi Ede és mások is bekerülnek konferenciánk vizsgálatába. A kortárs magyar zenetudomány és kiváló kutatási eredményei is megerősítették meggyőződésünket abban, hogy a magyar zenetörténet a politikai határok nélküli, a »hagyomány hagyományozódása« szemléletében értelmezhető és értelmezendő hitelesen.”

A konferencia helyszíne a Györkös Mányi Albert Emlékház (Majális/Republicii u. 5.), megnyitó: október 5-e, 15 óra. Előadók: Laskay Adrienne karmester, zenekutató, közíró, Fodor Attila, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) tanára, Lászlóffy Zsolt zeneszerző, a PKE tanára, Scholz Péter karmester, zenekutató, a Holland Liszt Társaság elnöke. A nap kerekasztal beszélgetéssel zárul. Október 6-án, szombaton délután fél 4-től folytatódik a konferencia, előadók: Gáspár Csaba László habilitált docens, Bíró Viola (Bartók Archívum, Zenetudományi Intézet Budapest), valamint ekkor zajlik Demény Balázs zongoraművész és Tóth Gábor újságíró beszélgetése. A szombati kerekasztal beszélgetés után 18.30-tól hangverseny lesz, műsoron Ligeti György-, Veress Sándor-, Fekete Gyula-, Orbán György-, Dohnányi Ernő-, Demény Attila-, Bartók Béla-művek. Előadók: Nagy Gergely, Czumbil Bernadette, Demény Balázs – zongora, Antal Lívia – ének, Kostyák Előd – gordonka.

A részletes programról a www.zeneinapok.ro weboldalon lehet tájékozódni.