Papírrepülők, földgömb, polipcsápok a fényfeszten

Papírrepülők, földgömb, polipcsápok a fényfeszten
Tavaly a Holdat, idén a Földet hozta el Kolozsvárra a fényfesztivál. A többméteres átmérőjű fényes Gaia a The Office gangjában függ, látványára akár űrhajósoknak is képzelhetjük magunkat, akik a világűrből tekintenek otthonukra. Az idén már a város tucatnyi pontján csodálhatjuk meg a fényes „papírrepülőket”, pókot, polipot, alagutat stb. Míg tavaly a fényholdat a piarista templomban állították ki, és további fényinstallációkat belső terekben (pl. kávézók) helyeztek el, az idén jellegzetes épületeket vontak be a fényfesztiválba. A Fogoly utcában láthatjuk a papírrepülőket, a Fellegváron a végtelen fényoszlopot, a megyei könyvtárnál a polip hatalmas „ölelő” karjai alatt léphetünk be az épületbe, fényalagút fogad a sétatéren, a fénypókot pedig a főtérről a Szentpéteri templom irányába haladva a buszról is láthatjuk az egykori laktanya helyén.

BÖNDI ORSOLYA

A Lights On Romania csapata által Kolozsvár tucatnyi pontján kihelyezett művészi fényinstallációk december 15-ig láthatók. Ismerősnek tűnhet az esemény, hiszen tavaly ennek keretén belül volt megtekinthető többek között a Holdmúzeum nevezetű fényalakzat a piarista templomban.

A The Office-nál kiállított Gaiát Luke Jerram alkotta. Az űrhajósok szemszögéből láttatott installáció érdekessége, hogy az összbenyomás-effektust érezteti, amit az űrhajósok tapasztalnak, amikor a világűrből tekintenek a földre. Az idei esemény témája a tudatosítás, Gaia ennek az egyik központi reprezentációja. A kiállítás célja tudatosítani a bolygó törékenységét, nagyságát, és egyben azt a tényt is, amit látszólag hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy eddigi adatok alapján ez az egyetlen bolygó, mely képes fenntartani az életet.

A Lights On Romania Facebook-oldalán megjelenített esemény leírása szerint az installációk mögötti történetek nem „álomba ringató estimesék”, hanem tudatot ébresztő mesék – így az idei kiállítás fő üzenete, célja körvonalazódik az érdeklődők számára. Míg az előző években a hangsúlyt a fényinstallációk művészi oldalára és látványosságára helyezték, ez alkalommal ezt kiegészíti a tudatosságra ösztönző üzenet. A tudatosítást három nézőpontból ecsetelik az installációk alkotói: építészet, környezet és egyén-közösség kapcsolat szempontjából.

A Csápok (Tentacule) és az Építész Pók (Păianjenul Arhitect) az építészettel való kapcsolatra utal, rámutatva az építészet játékos oldalára, továbbá a régi meg az új közötti kontrasztra az építészetben. Az Építész Pók például erős kontrasztot teremt a helyszín (lebontott egykori laktanya, építészeti állványok) és az installáció anyaga között, amelyet a legkorszerűbb épületeknél használnak, a Csápok pedig vidám játékossággal bontja meg a Marasti térre jellemző „blokk hátán blokk” látványt.

Megkerestük Stanik Bencét, a Diversity Advertising kommunikációs igazgatóját, ők foglalkoznak a Lights On magyar nyelvű kommunikációjával. Elmondta nekünk, hogy további érdekességnek számít az idei Lights On fesztiválon az, hogy az installációk „párbeszédet folytatnak egymással”. Tavaly az egyik legsikeresebbnek ítélt alkotás az Erzsébet-hídon felállított „Mi-e dor de tine” felirat volt. Andi Daiszler, a Lights On vezetője és csapata napjaink egyik fontos témájára világított rá azzal, hogy idén sikerült elhelyezniük a „hiányzol” feliratot Londonban, ahol népes román közösség él. Erre válaszként most az Erzsébet-hídon a „nekem is” (și mie) fényinstalláció díszeleg. Stanik Bence elmondta, így akár „szavak nélkül” is kifejezheti két ember azt, hogy hiányoznak egymásnak, valaki lefényképezheti a feliratot Londonban, hogy aztán Kolozsvárról kapja a válaszfotót. Tekintve, hogy az idén már magyarul is elérhető a fesztivál háromnyelvű honlapja, reménykedjünk, hogy a jövőben valamikor akár magyar fényfelirattal is üzenhetünk távoli szeretteinknek: hiányzol.

A csütörtöki fesztiválnyitás alkalmával végigjártuk a helyszíneket, a Cluj Guided Tours jóvoltából „idegenvezetővel” megszervezett tematikus sétákon bárki részt vehet, így az fényinstallációkat megalkotó művészektől további részleteket is megtudhatunk. Egyik kedvencünk lett a Széchenyi téri Itt vagyunk (We are here) interaktív installáció, amely az egyén közösséghez való viszonyára próbál rávilágítani. Az alkotás több LED-égőt tartalmaz, melyeket érintéssel egyenként bekapcsolhatunk, de külön-külön csak gyenge impulzust váltanak ki – ha pedig minden égőt sikerül egyszerre beindítani több személy segítségével, akkor egységessé és intenzívebbé válik a fény. Silviu Cioara alkotó az együttműködés erejét, jelentőségét kívánta hangsúlyozni.

Egyszínű fényképeken nehéz visszaadni az élmény hangulatát, ezért csak javasolni tudom mindenki számára, hogy legalább néhányat tekintsen meg a tucatnyi installáció közül. Minden este 6 órakor a Főtéren lehet csatlakozni a Cluj Guided Tours vezetett tematikus sétáihoz, amelyek időtartama legfeljebb két és fél óra. Az érdeklődők nem csak az alkotások mögötti történeteket ismerhetik meg, hanem egyben felfrissíthetik tudásukat Kolozsvár történelméről, vagy egy kis ízelítőt kaphatnak belőle. Két csoport indul minden este, külön útvonalon: egyik útvonal a keleti, másik a nyugati alkotásokat érinti, illetve az egyikben angol, másikban román nyelven folyik az idegenvezetés. Ez azt jelenti, hogy egy nap csak az egyik útvonalon lehet végigsétálni a csoporttal, de december 15-ig bármikor visszatérhetünk másnap. Azért nem árt jól felöltözni...

A borítókép Tompa Réka felvétele 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Lezárult az Ülj le egy asztalhoz Mátyás királlyal! projekt, amely keretében köztéri bútorokat helyeztek ki Kolozsvár több parkjában. A programot az RMDSZ Kolozs megyei szervezete, közösen a KOOHO-val és a Diversty Advertisinggal indította útjára 2018. február 23-án. Az alkotásokon egy-egy Mátyás-legendát olvashattak az érdeklődők magyar, román, angol és német nyelven.
Közhír