Pánik a töltőállomásokon: 11 lej lesz a benzin ára? (FRISSÍTVE)

Pánik a töltőállomásokon: 11 lej lesz a benzin ára? (FRISSÍTVE)
Pánik tört ki szerdán délután Románia-szerte: a gépkocsivezetők megrohamozták a benzinkutakat, hogy még „régi áron” vásárolhassanak üzemanyagot, egyes források szerint ugyanis akár már csütörtöktől legalább 10 lejbe fog kerülni egy liter benzin vagy gázolaj.

Az üzemanyagok egyébként már az elmúlt két hétben is jelentősen drágultak – vélhetően az ukrajnai háború kitörése kapcsán adódtak ellátási gondok –, az újabb drágulás híre így igen érzékenyen érintette a sofőröket.

Ma estére több nagyvárosban, így Kolozsváron is már-már a kommunista időket idéző hosszú sorokban álltak az autók egyes benzinkutak előtt, és a sofőröket már az sem igazán érdekelte, hogy éppen orosz érdekeltségű töltőállomáson vásárolnak, bár néhány napja még ezek bojkottját kezdeményezték a civilek.

A töltőállomások mindeddig nem nyilatkoztak az ügyben, tény: a nagyváradi Bihon.ro portál olyan olvasói fényképet közölt szerda délután, miszerint Belényesen a MOL töltőállomáson máris 11 lej volt a 95-ös benzin ára.

Semmi ok nincs pánikra

Facebook-bejegyzésében Virgil Popescu arról számolt be, hogy a délután folyamán tárgyalt a Rompetrol és az OMV Petrom képviselőivel, akik arról biztosították, hogy elegendő üzemanyag-készletük van, és el tudják látni az ügyfeleiket.

„Azt üzenem a romániaiaknak, hogy ne essenek pánikba és ne rohamozzák meg a töltőállomásokat!” - írta a miniszter. A tárcavezető ellenőrzéseket helyezett kilátásba azoknál a benzinkutatkál, amelyek "indokolatlanul drágítottak".

Az Agerpres hírügynökség  információi szerint a MOL egyik magyarországi kőolaj-finomítójának üzemzavara miatt üzemanyaghiány lépett fel a vállalat romániai kútjainál. A társaság már 10 lej feletti áron árulja a gázolajat a fuvarozóknak.