Öt prefektusi és tíz alprefektusi tisztség az RMDSZ-nek

Öt prefektusi és tíz alprefektusi tisztség az RMDSZ-nek
Egyezség született a kormánykoalícióban a prefektusi tisztségekről: a liberálisok 23, az USR-PLUS 14, az RMDSZ pedig 5 megyében jelölhet. Ami az alprefektusokat illeti: a PNL 47, az USR-PLUS 28, az RMDSZ pedig 10 tisztségre tarthat igényt. Arról még nincs döntés, hogy a megyéket hogyan osztják el egymás között a pártok.

Értesülések szerint az RMDSZ azokban a megyékben kér prefektusi és alprefektusi tisztségeket, ahol a megyeszékhely polgármesterét, illetve a megyei tanács elnökét nem a szövetség adja. Ilyen eset Kolozs megye is. Meg nem erősített hírek szerint, amennyiben az RMDSZ-é a prefektusi vagy alprefektusi tisztség, a helyi szervezet Tasnádi Szilárd jogászt jelöli erre a funkcióra.

A Digi24 hírportál értesülései szerint a döntést nehezíti, hogy a jelentős megyékre – Kolozs, Szeben, Konstanca, Temes,  Iasi - a PNL és az USR-PLUS egyaránt igényt tart, egyelőre nem sikerült megegyezésre jutni.

Ludovic Orban, a PNL elnöke hétfő este bejelentette: a pártok választásokon elért eredményeinek arányát vették figyelembe a tisztségek elosztásakor. Elmondta azt is: folyamatban van egy olyan rendeletnek a kibocsátása, amelynek értelmében a prefektusok nem számítanak többet köztisztviselőknek. „2006-ban a csatlakozási tárgyalások alkalmával módosítottuk a prefektusok besorolását. A koalícióban azonban egyetértés van abban, hogy a prefektusok a kormány képviselői, nem kell köztisztviselőnek lenniük”.