Összefogást kezdeményez Marosvásárhelyen a PNL a magyar polgármester ellen

Összefogást kezdeményez Marosvásárhelyen a PNL a magyar polgármester ellen
Román összefogást kezdeményez Soós Zoltán jelenlegi polgármester leváltására Marosvásárhelyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a jövő évi romániai helyhatósági választásokon - jelentette be ma Ciprian Dobre.

A kisebbik kormánypárt Maros megyei elnöke az Agerpres szerint keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján közölte: a PNL megyei szervezetének politikai bürója felhívást intéz a többi párthoz, az tudományos közösséghez és a civil szférához, hogy közösen megtalálják Soós Zoltán kihívóját.

"A PNL a 2024-es helyhatósági választásokon egy kompetens személyt fog támogatni, aki életet lehel ebbe a városba" - idézte Dobrét a hírügynökség.

A politikus elmondta, a marosvásárhelyi politikai és civil szervezeteknek egy olyan személyt kell indítaniuk a választásokon, aki alternatívát jelenthet a jelenlegi Soós Zoltán-féle városvezetésre.

Ciprian Dobre Kifejtette, hogy szerinte Marosvásárhelynek a 21. századdal összeegyeztethető polgármesterre van szüksége. “Ehhez mindannyiunknak a pártérdekek fölé kell helyeznünk Marosvásárhelynek, a gyermekeinknek, a fiataloknak, az időseknek és mindazoknak az érdekeit, akik még mindig ebben a városban akarnak élni anélkül, hogy belefulladnának a szemétbe” - jelentette ki.

Ciprian Dobre meggyőződését fejezte ki, hogy párbeszéd útján lehet majd találni egy olyan közös polgármesterjelöltet, aki a jelenlegi vezetésnél jobban tudja irányítani a várost.

Felidézte, hogy 2020-as választásokon a független Soós Zoltán ellenében 13 jelöltet indítottak a marosvásárhelyi pártok. “Remélem, tanultunk az akkori leckéből. Marosvásárhelynek egységet kell felmutatnia” - mondta a politikus.

Kifejtette azt is, hogy Marosvásárhely képes jobban teljesíteni, ha a jelenlegi városvezetést hozzáértő emberek váltják fel. Szerinte a PNL, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a többi politikai alakulat is rendelkezik értékes emberekkel, és a liberálisok pártállástól függetlenül azt a személyt fogják támogatni, akinek sikerül egyesítenie ezeket az energiákat. 

Soós Zoltán történész, 2016-ig RMDSZ-es városi tanácsos, 2020-ban független jelöltként, a magyar pártok támogatásával indult Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért. Kampányában nemcsak a magyarokat, hanem a románokat is megszólította, azt ígérve, hogy fejlődő pályára állítja az immár húsz éve hanyatló várost, polgármesterváltás helyett rendszerváltást helyezve kilátásba. Az egyfordulós választáson abszolút többséggel, a szavazatok 50,54%-ával nyert, így húsz év után ismét magyar polgármester állt Marosvásárhely élére.