Oroszország nem garantálja többé az ukrán gabonaexportot

Újabb támadás érte a Krími hidat, civilek is meghaltak

Oroszország nem garantálja többé az ukrán gabonaexportot
Oroszország hétfőtől felfüggesztette részvételét az ENSZ által közvetített, mérföldkőnek számító megállapodásban, amely lehetővé teszi az ukrán gabonaexportot a Fekete-tengeren keresztül, mindössze néhány órával az után, hogy Moszkva közölte: ukrán haditengerészeti dróntámadás érte az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő kulcsfontosságú hidat –- írta a Reutersre hivatkozó Hotnews hírportál. A Kreml szerint a két eseménynek nincs köze egymáshoz.

Az ENSZ és Törökország által tavaly júliusban közvetített megállapodás célja a globális élelmiszerválság enyhítése volt azáltal, hogy lehetővé tette az ukrán gabona biztonságos exportját. A megállapodást többször meghosszabbították, de hétfőn lejárt, és Oroszország nem volt hajlandó megújítani. Az orosz kormány egyébként már hónapok óta azt állította, hogy az orosz gabonaexportot érintő feltételek nem teljesültek, ez többféle módon akadályozva van. 

Az államfő szóvivője, Dmitri Peszkov hétfőn közölte: amennyiben az Oroszországot illető feltételek teljesülnek, Moszkva újra hajlandó a megállapodást alkalmazni. Mint mondta, a megállapodás megújításának megtagadásáról szóló döntésnek nincs köze az Oroszország és a Krím közötti híd elleni, vasárnap éjszakai támadáshoz, amelyet „terrorcselekménynek” nevezett, és Ukrajnának tulajdonított.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója a Telegramon azt tudatta, hogy egy „rendkívüli esemény” következtében megrongálódott a Krími híd, az Ukrajnában harcoló orosz csapatok kulcsfontosságú utánpótlási vonala, egy férfi és egy nő meghalt, lányuk megsérült.

A hídon ideiglenesen leállt az Oroszország felé irányuló vasúti közlekedés, amelyet később újraindítottak. A krími hatóságok elmondták: a félsziget székhelyének számító Szimferopolból öt óra késéssel indult útnak egy vonat a dél-oroszországi Krasznodar felé. A közúti forgalom továbbra is szünetel.

Szergej Akszjonov, az Ukrajnától elcsatolt Krím Moszkva által beiktatott vezetője arról számolt be, hogy a félszigetet az oroszországi Krasznodari területtel összekötő híd 145. pillérénél „vészhelyzet” keletkezett. További részletekkel nem szolgált.

Az orosz közlekedési minisztérium közlése szerint a Krím félszigethez közelebbi hídrészen az úttest megrongálódott, de a pillérek nem sérültek meg. Arról nem tájékoztatott a tárca, hogy mi okozta a károkat. Eközben az ukrán titkosszolgálat azt közölte, hogy „ismét elaludt a híd”.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az állami televízióban azt mondta: csak meg tudja ismételni Kirilo Budanovnak, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének a szavait, aki szerint a Krími híd egy felesleges építmény.

Natalja Humenyuk, az ukrán Déli Parancsnokság szóvivője Oroszország „provokációjának” minősítette az incidenst, amely szerinte összefügg az orosz-ukrán fekete-tengeri gabonaegyezmény hétfő éjféli lejártával.

Oroszország 2014-ben csatolta el Ukrajnától a Krím félszigetet, amelyhez később hidat épített. A 19 kilométeres közúti és vasúti hidat 2022-ben ukrán támadás érte, amelynek során megrongálódott, de gyorsan helyreállították.

Ursula Von der Leyen: határozottan elítélem, hogy Oroszország megszüntette a fekete-tengeri gabonaegyezménytHatározottan elítélem Oroszország cinikus lépését, hogy az ENSZ és Törökország erőfeszítései ellenére megszünteti a fekete-tengeri gabonakezdeményezést - írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfői Twitter-bejegyzésében.Von der Leyen bejegyzésében azt írta: EU azon dolgozik, hogy a világ kiszolgáltatottjai számára élelmiszerbiztonságot biztosítson, és szolidaritási sávok segítségével továbbra is ki fogja juttatni az agrár-élelmiszeripari termékeket Ukrajnából a globális piacokra.A 2022 júliusában Isztambulban aláírt és már kétszer megújított megállapodás lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonáját az orosz blokád ellenére a Fekete-tengeren keresztül exportálja. Az elmúlt évben közel 33 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket.Moszkva arra hivatkozik, hogy akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítása, amely szintén a megállapodás része. Egyben azt állította, hogy nem valósul meg az egyezmény kimondott célja, amely lehetővé teszi a gabonafélék szállítását a nélkülöző országokba.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol