Online Interferenciák: tíz napon át tartó intenzív színházélmény

Online Interferenciák: tíz napon át tartó intenzív színházélmény
Átalakítva és a jelenlegi körülményeknek megfelelően az online térbe költöztetve, de idén is megszervezi az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az első alkalommal 2007-ben, 2010 óta pedig kétévente megrendezett esemény idén hetedik kiadásához érkezett, ezúttal pedig november 19. és 29. között otthonainkba költözik változatos előadásokkal, hangulatokkal és látványvilágokkal. A tíznapos programsorozat felépítéséről és érdekességeiről Tompa Gábor rendező, a színház igazgatója tartott online sajtótájékoztatót hétfőn.

A folyamatosan változó rendelkezések és a színházak ideiglenes újranyitása bizakodással töltötte el a szervezőket, de végül a fesztivál hagyományos, fizikai eseményként való megszervezését a járványhelyzet nem tette lehetővé. Tompa Gábor úgy fogalmazott: a folytonosság fenntartásának érdekében és a sok szempontból bizonytalannak tűnő jövő év miatt valamilyen módon mindenképp meg akarták valósítani az eseményt idén, a lehetőségekhez mérten pedig így jött létre az I. Online Interferenciák Fesztivál gondolata. Az igazgató azt ígéri, hogy azok számára is érdemes lesz bekapcsolódni az online programokba, akiknek elegük van már mostanában a virtuális térből, hiszen érdekes, értékes, egyedi és változatos előadások gyűjteményével készültek.

Idén három különálló fejezetre tagolódik a fesztivál. Az első szekció, megőrizve az eredeti címet a Horizontok elnevezést kapta, ami az elmúlt év tükrében átértékelődik és arra próbál reflektálni a programba beválogatott előadásokkal, hogy „van-e színház az alagút végén”. A digitalizáció, az igazságkeresés, a manipuláció és a kontrollálalatlan információáradat kora idén kiegészült egy világjárvánnyal, valamint a kulturális emlékezet eltörlésének kísérletére irányuló politikai eseményekkel. „Ilyen értelemben Európát nagyon sok támadás érte és éri, így meg kell fogalmaznunk azt, hogy mi lesz az európai kultúra jövője” – fogalmazott Tompa Gábor, hozzáfűzve: mindenképp valamilyen változás következik be, aminek a színház is fontos szereplője lesz, a Horizontok szekció pedig ezekkel a kérdéskörökkel igyekszik foglalkozni a teátrális eszközökön keresztül. 

A második szekció az Európai Színházi Unió (UTE) megalakulásának 30. évfordulóját ünnepli. Az 1990-ben Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler olasz rendező által alapított szervezet a legerősebb színházakat igyekezett magába sűríteni, történelmi jelentősége pedig abban rejlik, hogy nem csupán uniós tagállamok társulatait vonta be működésébe. A szekcióban színháztörténeti jelentőségű előadásokat fognak sugározni a színházi unió három évtizedes történetéből.

A program harmadik részlege lesz az Off, amely meglepetéseket tartogat az érdeklődők számára, hiszen mesterkurzusba és beszélgetésekbe is lehetőség lesz bekapcsolódni. Tompa Gábor úgy fogalmazott: ebbe a szekcióba igyekeztek bevonni hagyományosnak nem nevezhető produkciókat, valamint lehetőséget adni a fiatal alkotóknak és megmutatni, ezáltal pedig támogatni a független színházi műhelyek munkáját. Az idei fesztivál záróbulijának hangulatát ezúttal a színház művészeiből álló Loose Neckties Society zenekar élő koncertje biztosítja az esemény utolsó napján.

Tompa Gábor hangsúlyozta: sajnálatos módon nem lehetett maradéktalanul átvinni az online térben zajló fesztiválra a korábban meghívott előadásokat a közzé tehető felvétel hiánya vagy éppen a meglévő felvétel sugárzásának tiltása miatt. Kiemelte, hogy az Interferenciák két kiadvánnyal is jelentkezik idén: kézzel fogható formát ölt így a fesztivál eredeti, fizikai változatának programfüzete, amely tartalmazza a meghívott, de a körülmények miatt elmaradt előadásokat is, valamint az Európai Színházi Unió harminc évét, tagjait és fontosabb mérföldköveit bemutató katalógus is megjelenik.

A rendhagyó Interferenciák előadásai az érdeklődők számára ingyenesen érhetők el az első két szekciónál a Vimeo videómegosztó felületén – ahol könnyedén kiválasztható a felirat nyelve –, illetve az Off programpontjai esetében a fesztivál Facebook-oldalán. A részletes program megtekinthető a www.interferences-huntheater.ro weboldalon.